Sunday, June 28, 2020

le sentier des toblerones

Passe-moi les jumelles: Les "Toblerones", vestiges de constructions militaires suisses, Youtube, 13.10.2017

Avui m'agradaria compartir amb tu un documental d'una emissió de la RTS: Passe-moi les jumelles (1) que ens presenta algunes de les construccions militars més impressionants que es van construir al nostre país entre 1939 i 1941 per dissuadir els nazis d'ocupar el territori suís.

Aquest documental s'ha centrat prioritàriament en les fortificacions de defensa que es trobaven a la Suïssa francòfona (la Suisse Romande). Aquelles que es troben avui encara camuflades als més bells paisatges del nostre país, amb unes galeries excavades que escapen a la imaginació des de l'exterior. O les línies de defensa de la plana, on destaquen les construccions antiblindats conegudes popularment per la seva forma com els Toblerones.

Pel que fa a les 22.000 construccions militars que es van construir durant dos anys, la segona meitat del documental ens presenta una passejada per La ligne de la Promenthouse (2) que, just per la petita història travessa un poble que porta el nom de Vich. Una passejada de 15 km que voreja més de 2.700 blocs de formigó en forma de dents triangulars, avui gairebé envaïts per la vegetació, que tenien l'objectiu frenar els blindats. Una línia de blocs que es recolzava en dues fortificacions dissimulades en l'arquitectura dels xalets de la regió: la Villa Rose i la Villa Verte, amb la idea de crear en l'avanç de l'enemic el sentiment que qualsevol dels xalets de la regió podia amagar un búnquer.

Algunes de les instal·lacions de les fortificacions s'han llogat o venut per un ús privat. Com ara, per la producció d'embotits, com pots veure al documental, o també per la maduració dels formatges (3) o fins i tot per la seva utilització com hotel, com en el cas del Felsenhotel La Claustra.

Felsenhotel La Claustra, Youtube, 07.01.2013

Bona part de les velles instal·lacions militars estan obertes al públic amb horaris de visita que pots trobar a Internet. També els pots trobar per algunes de les instal·lacions de Protecció Civil que no tenen res a envejar a les militars pel que fa a la seva espectacularitat. Aquest seria el cas del refugi antiatòmic Sonnenberg, un conjunt de galeries gegant concebut per servir de refugi a 20.000 habitants de la ciutat de Luzern(4).

Mobileo.ch: Zeitreise durch den Bunker mit dem Segway, Youtube, 28.10.2013


  1. Les "Toblerones", vestiges de constructions militaires suisses, un reportage de Laurence Mermoud, Passe-moi les jumelles du 13 10 2017, une émission de la Radio Télévision Suisse.
  2. Balade : La Ligne de la Promenthouse ou Sentier des Toblerones , dans la forêt de l’histoire!, By the Lake, 05.01.2020 ||  Sentier didactique des Toblerones, L'association de la ligne fortifiée de la Promenthouse || Sentier des Toblerones, Balades en famille 
  3. Les vieux fromages du fort militaire, Le blog de Dave, 28.10.2011
  4. Catherine Frammery: Dans les entrailles du Sonnenberg, monstrueux témoin de la Guerre froide, Le Temps, 15.08.2016

No comments: