Thursday, June 11, 2020

seguint amb la protecció del litoral ...

Skylar Tibbits: A new way to "grow" islands and coastlines, TED2019, Vancouver

El passat diumenge et presentava algunes alternatives que s'estan avaluant als USA en la lluita contra l'elevació del nivell del mar a un article titulat: Seguint amb l'elevació del nivell del mar (1). Avui m'agradaria compartir amb un tu la proposta que Skylar Tibbits (2), professor al Department of Architecture del Massachusetts Institute of Technology va presentar al TED que es va celebrar l'abril de l'any passat a Vancouver (3).

Titulada com: A new way to “grow” islands and coastlines (4), Skylar Tibbits va introduir la presentació del seu projecte amb una pregunta. Què passaria si poguéssim aprofitar el moviment de l’oceà per protegir les comunitats costaneres de l’augment del nivell del mar? Seguidament va presentar el treball del Self-Assembly Laboratory que, sota la seva direcció, està creant un sistema dinàmic i adaptable d’estructures subaquàtiques que utilitzen l'energia de les onades dels oceans per acumular sorra i restaurar les costes erosionades: utilitzant les forces de la natura per construir en lloc de destruir. Utilitzant els conceptes d'adaptació i resiliència enllà on només es veu com a solució el dragat de la sorra o la construcció de costoses infraestructures sòlides que, de totes maneres, mai no podran resistir la força dels elements.

Just per acabar, en Hands em corregirà si faig falsa ruta, però crec haver llegit fa anys que la solució proposada per Skylar Tibbits ja s'havia aplicat fa temps al Delta de l'Ebre, sense haver obtingut un resultat satisfactori. Però també he d'afegir que, com pots veure a la discussió que va seguir a la publicació de l'article dedicat a l'impacte dels ports en l’erosió de la costa (5), encara no havia trobat cap estudi sobre l'anàlisi dels corrents litorals i el transport de sediments en un moment en què seria urgent fer-ho (6). Afortunadament, la lectura d'un article publicat recentment per la ccma.cat em va fer pensar que estava equivocat. No espero sinó que aquest tipus d'estudis no estiguin limitats al delta del Llobregat (7).


Notes: Pots veure la presentació subtitulada en espanyol activant el menú que pots trobar a la part inferior dreta del vídeo.

  1. Veure Seguint amb l'elevació del nivell del mar, publicat en aquest blog el 07.06.2020
  2. Skylar Tibbits: Wikipedia, MIT, TED
  3. Jane Wakefield: TED 2019: 10 years of 'ideas worth spreading', BBC News, 15.04.2019
  4. Skylar Tibbits: A new way to "grow" islands and coastlines, TED2019, Vancouver || David L. Chandler: 3 Questions: Harnessing wave power to rebuild islands, MIT News Office, May 11, 2020
  5.  Veure L'impacte dels ports en l’erosió de la costa, publicat en aquest post el 17.03.2020
  6.  Esteve Giralt: La epidemia del Delta recrece, La Vanguardia, 18.05.2020
  7. Un sistema de barres de sorra submergides protegeix les platges del litoral metropolità sud, ccma.cat, 08.06.2020

No comments: