Sunday, November 1, 2020

stephen king

Arte TV - Stephen King | Le mal nécessaire, Youtube, 16.10.2020
Aquells que em patiu a WhatsApp sabeu que soc un fidel seguidor de l'activitat política que estan duent a terme a Twitter tan Don Winslow com Stephen King.

El passat 23 d'Octubre Arte TV passava un remarcable documental de Julien Dupuy: Stephen King, Le mal nécessaire (1). Un documental de 50' que et recomano veure.

Molt especialment a partir del minut 43:40, quan Stephen King ens parla de la seva visió de la religió i la política. Molt en particular la seva visió personal sobre el fanatisme religiós: Crec que qualsevol religió organitzada ens porta més tard o més aviat a les foses comunes. També crec que si algun et fica una Bíblia a la mà dreta, més tard o més aviat et ficarà una arma a l'altra mà (45').

Més enllà de la religió, Stephen King segueix advertint-nos contra el perill dels líders populistes, especialitzats en treure de l'ésser humà el pitjor que aquest porta dins seu. Concretament a films basats en les seves novel.les com The Shawshank Redemption (1994). O com Dead Zone (1983) i els diàlegs d'aquella adaptació de David Cronenberg, on el personatge interpretat per Martin Sheen sembla dictar literalment els discursos que gairebé 40 anys més tard repeteix Donald Trump, com ho recorda divertit Stephen King al documental.

Personalment el que més m'ha impressionat del documental son les seqüències del film Needful Things (1993) basat en una novel·la de Stephen King: Bazaar (1991). Assenyalant a Max von Sydow, que interpreta a un polític populista, Ed Harris diu d'ell: No veieu el que ens han fet? Som bona gent. Ho som. I ells utilitzen les nostres febleses, el nostre odi, la nostra cobdicia, els nostres prejudicis i la nostra por ... No ho enteneu pas? Ells utilitzen el nostre odi per aixecar-nos als uns contra els altres.
De ses cauchemars a ses contes, King nous dit finalement toujours la même chose: Seul un esprit éveillé peut repousser les monstres (...) King nous invite à affronter nos peurs pour sortir de cette épreuve un peu plus grands, un peu plus sages ...

  1. Julien Dupuy: Stephen King - Le mal nécessaire​, Arte TV, disponible du 16.10.2020 au 21.12.2020

No comments: