Thursday, January 11, 2024

assistència sanitària a la ue

source: ec.europa.eu


El mes d'abril del 2023, l'Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) publicava el Padró d'habitants residents a l'estranger (1), una eina que proporciona informació estadística sobre els catalans que resideixen habitualment a l'estranger i pels que el seu últim municipi d'inscripció es troba a Catalunya.

Un article publicat per La Vanguardia el 27.04.2023 resumia així el contingut d'aquest Padró (2):
Un total de 367.367 catalans residien oficialment a l'estranger l'1 de gener del 2023, un 2,9 % més que el 2022.

Més de la meitat dels catalans residents a l'estranger tenen la darrera inscripció padronal al Barcelonès (50,6 %). Els segueixen, a molta distància, aquells que el tenen al Vallès Occidental (7 %) i al Baix Llobregat (5,4 %).

Per continent de residència, els catalans inscrits a les oficines consulars es localitzen fonamentalment a Europa (52,2 %) i a Amèrica (42,7 %). França és el primer país que la majoria dels catalans han escollit per residir a l'estranger.


El Departament d'Acció Exterior de la Generalitat de Catalunya envia cada mes per email el Butlletí de la Catalunya Exterior als catalans que estem inscrits al Registre de catalans i catalanes residents a l'exterior, que no són tots els que viuen a l'estranger.

Entre altres temes, el butlletí del desembre del 2023 parlava de l'Atenció sanitària durant les estades temporals a Catalunya.

Per aquells catalans que, tot i viure a l'estranger, tenen una Targeta sanitària individual (TSI), hom els recordava que, quan facin una estada a Catalunya, han d'activar-la trucant al 061.

Aquells que viuen o treballen a Andorra o a Xile (països amb conveni bilateral), han de sol·licitar l'assistència sanitària abans del desplaçament a Catalunya, mitjançant un formulari que es menciona al butlletí.

Carte Européenne d'Assurance Maladie France

A tots aquells que no tenim la TSI i vivim a un dels països membres de la Unió Europea o de l’Espai Econòmic Europeu, a Suïssa o al Regne Unit, ens recorda que podem utilitzar la Targeta Sanitària Europea per ser atesos als centres d’atenció sanitària de Catalunya (3).
La Targeta Sanitària Europea és una targeta gratuïta que dona accés a assistència sanitària pública a qualsevol dels 27 països de la UE, Islàndia, Liechtenstein, Noruega, Suïssa o el Regne Unit, en les mateixes condicions i al mateix cost (gratuïta en alguns països) que les persones assegurades al país del qual es tracti, sempre que aquesta assistència resulti necessària des del punt de vista mèdic.
A les pàgines de la Comissió Europea també podem trobar quins són els drets socials (incloent-hi altres que els sanitaris) que retenim del país d'on venim quan emigrem a un altre país dels mencionats anteriorment i quins són els que perdem. Pots trobar informació detallada per a cadascun dels països (4).
No he llegit les pàgines de cada país. Però, en el cas de Suïssa, la informació s'ajusta força bé al que ja sabia. Tanmateix, no oblidem que el diable s'amaga en els detalls.
Per aquells que viviu a Suïssa, abans de començar a mirar com obtenir la Targeta Sanitària Europea, us recomano de mirar abans la targeta de la vostra companyia d'assegurança mèdica. En el cas de la meva (CSS), les dades de la meva Carte suisse d'assurance-maladie LaMal estan a la part del davant de la targeta i les de la Carte européenne d'assurance maladie estan a la part posterior de la targeta. A més de CSS, he vist que aquest és també el cas d'Helsana (imatge amunt), Visana, Sanitas o Concordia, en les versions plàstic o telèfon mòbil de les seves targetes.

Si no és el vostre cas i heu de demanar la Targeta Sanitària Europea, demaneu a la vostra companyia d'assegurança mèdica si pot integrar-la a la targeta suïssa com en el cas de CSS: és molt més pràctic que passejar-se pel continent amb dues targetes fer-ho amb una sola.


Addenda:

L'amic Pepo m'ha passat aquest enllaç perquè aquells que viviu a Espanya sabeu què heu de fer per a obtenir la Tarjeta Sanitaria Europea (TSE). Em sembla que és un xic més complicat que a Suïssa, però està ben explicat.


  1. Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat): Padró d'habitants residents a l'estranger
  2. Agencia EFE: Un total de 367.367 catalanes viven en el extranjero, un 2,9% más que en 2022, La Vanguardia, 27.04.2023
  3. Comissión Europea: Tarjeta sanitaria europea.
  4. Comissión Europea: Sus derechos país por país.

No comments: