Wednesday, January 31, 2024

life on mars (2006-2007)

Life on Mars - A Musical Tribute, YouTube, 07.02.2009


El passat mes d'agost del 2023, vaig compartir amb tu el post d'una sèrie TV alemanya: Der letzte Bulle (1). Una sèrie que té un argument basat en un detectiu de la brigada criminal d'Essen que, a finals dels anys vuitanta, va rebre un tret al cap i va estar en coma durant 20 anys.
L'acció comença el dia que es desperta del coma i, com si no hagués passat res durant 20 anys, torna al seu antic lloc de treball. Mick Brisgau segueix vivint mentalment a la dècada dels anys vuitanta: no coneix gran cosa de les modernes tecnologies: per exemple, usar un telèfon mòbil o un ordinador.

La sèrie es presenta amb uns thrillers ben argumentats, sketchs d'humor soft i uns personatges als que t'acabes enganxant. Res d'extraordinari ..., si no fos pel fet que, ja des de la Intro comença amb un tema d'Iggy Pop - Real Wild Child, i cada episodi presenta a la seva banda de so cançons dels anys 80, seleccionades en funció de la situació.
Probablement, Der letzte Bulle, una sèrie de cinc temporades, rodada entre el 2010 i el 2014, no era res d'altre sinó una rèplica d'una sèrie britànica de dues temporades, rodada entre 2006 i 2007: Life on Mars (2). Una sèrie britànica que ens presenta el mateix viatge en el temps que el del detectiu Mick Brisgau, però en sentit invers.

El protagonista de la sèrie britànica, Sam Tyler, és un inspector en cap de la policia de Manchester (UK). Poc després de l'alerta pel segrest de la seva companya per un assassí en sèrie, Sam és atropellat accidentalment el 2006 i perd el coneixement mentre escolta a un iPod un tema de la cançó de David Bowie, Life on Mars? Quan Sam recobra el coneixement, el tema de Bowie segueix sonant a una cinta de 8 pistes en un antic Rover P6. I és llavors que, a poc a poc, Sam s'adona que s'ha despertat en l'any 1973!
Sam Tyler recobra doncs el coneixement en plena època del Glam a UK! Un detall al qual, vist l'autor (David Bowie) i el tema musical escollit per donar nom a la sèrie, els guionistes semblen haver renunciat a mostrar als episodis, privilegiant altres aspectes propis d'aquella època. Segurament, les "mogudes" a Manchester eren diferents de les de Londres.
Official Sweet Channel - The Ballroom Blitz - 27.10.1973 (Official), YouTube, 18.02.2014

Sam descobreix que ara és un jove inspector vestit a la moda d'aquella època, vivint en un pis precari a la mateixa ciutat, però treballant a una altra comissaria, a una època en què els portàtils i els telèfons mòbils encara no s'havien inventat. Sense comprendre què ha passat, el seu treball i un cap que no està per orgues, el submergeixen en els casos criminals que la seva brigada ha de resoldre. I Sam sorprèn els membres del seu equip pels mètodes moderns que aplica en les seves investigacions.

Sam Tyler segueix investigant què ha passat amb la seva vida. Està en coma? Està vivint en un somni? O era abans que vivia en un somni? El descobriment del que li havia passat realment mereix tot el meu reconeixement als guionistes, tot com el desenllaç final de la sèrie. Consell d'amic, guarda la teva impaciència i no vegis els dos episodis finals fins a haver vist tota la sèrie.

Life on Mars era una d'aquelles sèries que tenia anotada per veure. Així que, quan Arte TV la va programar, no vaig perdre l'oportunitat de veure-la.
A Suïssa, es pot veure en obert a les pàgines d'Arte TV entre el 23.11.2023 i el 22.05.2024 (3). No tinc ni idea de si també es pot veure a altres països, però pots intentar-ho punxant l'enllaç que et passo a les referències que pots trobar al final del post.
Si la construcció de l'argument de la sèrie pels guionistes és brillant, no puc dir el mateix pel que fa als temes musicals escollits per il·lustrar aquella època si els comparo amb el treball de recerca de Der letzte Bulle.

Una decepció que vaig oblidar quan els guionistes de la sèrie van decidir tancar l'episodi 7 de la segona temporada amb un dels meus temes preferits de Thiny Lizzy (4): Whisky In The Jar (5).

Great Guitar Heroes: Thiny Lizzy - Whisky In The Jar (1973 UK BBC TV Performance), YouTube, 06.01.2010


  1. Veure Der letzte Bulle, publicat en aquest blog el 31.08.2023
  2. Wikipedia: Life on Mars [en] [fr] [es] [ca]
  3. Life on Mars, Arte TV
  4. Wikipedia: Thiny Lizzy [en] [fr] [es] [ca]
  5. Wikipedia: Whisky In The Jar [en] [fr] [es] [ca]

No comments: