Sunday, January 7, 2024

un llarg viatge comença amb un primer pas

France 24 - L'Allemagne et l'Espagne ont franchi les 50% d'énergie produite en renouvelable, YouTube, 04.01.2024


El Tao Te Txing (1) és un text clàssic xinès i l'obra fundacional del taoisme (2), escrit cap al 400 aC i acreditat tradicionalment a un savi filòsof xinès llegendari: Lao Tse (3). Aquesta és una de les cites que recordo d'aquest llibre que vaig llegir fa molts i molts anys: Un viatge de mil llegües sempre comença amb un primer pas.

El passat dijous, vaig veure a France 24 el vídeo amb què he obert el post d'avui.
Recorda d'activar els subtítols del vídeo si tens problemes de comprensió de la llengua francesa seleccionant la teva llengua de preferència.
Un vídeo on la cadena francesa ens deia que, durant el 2023, Alemanya havia assolit el nivell més baix d'emissions de gasos d'efecte hivernacle en 70 anys. Aquesta informació recollia el comunicat de premsa publicat el mateix dia a Agora Energiewende (4):
L'any 2023 les emissions de CO₂ d'Alemanya van caure al seu nivell més baix en 70 anys. Bona part d'aquesta reducció es deu a una forta disminució de l'ús del carbó. Al mateix temps, les emissions també van baixar a causa de la caiguda de la producció de la indústria intensiva en energia, lligada a la situació econòmica i a les crisis internacionals. Per aconseguir que aquestes retallades d'emissions es prolonguin en el futur, el govern alemany ha de tancar les llacunes en les seves polítiques climàtiques el 2024, especialment en els sectors del transport i la construcció.
Estic segur que recordaràs que, durant l'any 2022, a molts països la premsa va descarregar l'artilleria de gran calibre contra Alemanya, per estar utilitzant el carbó com a font d'energia en substitució del gas que havia deixat d'arribar a causa del sabotatge del gasoducte Nord Stream (5), mentre seguia amb el tancament de les darreres centrals nuclears que encara seguien en producció.

El periódico de la energía, una publicació que fa temps que vaig deixar de seguir a Twitter, després d'anul·lar la recepció de les seves Newsletters, va publicar el 6 de gener un fil a Twitter que presentava de manera alarmista un recorta, pega, colorea y traduce al español del comunicat de premsa d'Agora Energiewende (6) i l'enllaçava amb un article publicat a l'edició Web d'El periódico de la energía (7).
L'any passat, les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle d'Alemanya van baixar a 673 milions de tones de CO₂. Les emissions de CO₂ van caure així un 46% en comparació de l'any de referència 1990, el nivell més baix des de la dècada de 1950. En primer lloc, la generació d'electricitat amb carbó va caure al nivell més baix des de la dècada de 1960, estalviant 44 milions de tones de CO₂. Això va ser degut a un descens significatiu de la demanda d'electricitat, a l'augment de les importacions d'electricitat dels països veïns -de les quals aproximadament la meitat procedien de fonts d'energia renovables-, així com a un descens proporcional de les exportacions d'electricitat i a un lleuger augment de la generació nacional d'electricitat verda.

En segon lloc, les emissions de la indústria també van baixar molt. Això es va deure en gran manera a la disminució de la producció de les empreses amb ús intensiu d'energia a conseqüència de la situació econòmica i les crisis internacionals. Mentre que la producció econòmica global es va reduir un 0,3% segons les xifres preliminars, la producció intensiva en energia va caure un 11% el 2023.
Jillian Ambrose: UK use of gas and coal for electricity at lowest since 1957, figures show, The Guardian, 03.01.2024

Vaig tenir la temptació de deixar-li un comentari de l'estil: Si no reduïm les emissions, pot dir-me vostè quina és exactament l'economia que ens quedaria per poder salvar? Però ja tinc una edat per comprendre que l'orientació de l'article no era evocar la baixada de la producció de les empreses amb ús intensiu d'energia a conseqüència de la situació econòmica i les crisis internacionals, uns factors sobre els quals el govern federal alemany té poc marge de maniobra. L'objectiu principal era dinamitar les polítiques ambientals del govern de coalició d'esquerres que governa a Alemanya.

Tres dies abans de la publicació de l'article d'El periódico de la energía (7), un article publicat a The Guardian ens deia que, al Regne Unit, amb un govern orientat a la dreta extrema, la quantitat d'electricitat generada per les centrals elèctriques de gas i carbó del Regne Unit també va caure un 20% l'any passat, amb un consum de combustibles fòssils que es trobava al seu nivell més baix des de 1957. Malgrat el fet que, a diferència d'Alemanya, el Regne Unit produeix gas, els combustibles fòssils es van eliminar del sistema elèctric per un augment de la generació d'energia renovable combinada amb grans importacions d'electricitat des de França i Noruega, i una tendència a llarg termini de caiguda de la demanda. Les centrals elèctriques de gas i carbó representaven poc més d'un terç del subministrament d'electricitat del Regne Unit el 2023, mentre que l'energia renovable va proporcionar la font d'energia més important a la xarxa amb un rècord del 42% (8).
L'augment de les importacions d'energia l'any passat va ser impulsat per un augment de l'energia nuclear de França i l'energia hidràulica de Noruega el 2023. Això va marcar una inversió respecte al 2022, quan una sèrie d'interrupcions nuclears a França va ajudar a convertir el Regne Unit en un exportador net d'electricitat per primera vegada.

L'electricitat produïda amb combustibles fòssils va ser dos terços més baixa el 2023 en comparació amb el seu màxim el 2008. L'electricitat produïda amb carbó ha baixat un 97% i la produïda amb gas un 43% en els últims 15 anys. Hom espera que l'energia produïda amb carbó caigui encara més el 2024 després de l'aturada prevista de l'última planta de carbó del Regne Unit el mes de setembre.

Al Regne Unit hom identifica la caiguda de la demanda d'electricitat des del seu màxim el 2005, com a part d'una tendència a llarg termini impulsada per llars i electrodomèstics més eficients energèticament, així com per un descens del sector manufacturer del Regne Unit. Però hom preveu que la demanda d'electricitat es dupliqui, ja que el Regne Unit pretén reduir les emissions a zero per al 2050, un objectiu que es basa en gran manera en la substitució del transport i la calefacció alimentada actualment amb combustibles fòssils per alternatives elèctriques.

En les últimes setmanes, els promotors de l'eòlica marina han donat llum verda a altres quatre grans parcs eòlics en aigües del Regne Unit, inclòs el parc eòlic marí més gran del món a Hornsea 3, que serà construït a la costa de North Yorkshire.
Un viatge de mil llegües sempre comença amb un primer pas. Hi ha països a Europa que no estan lluny de fer gairebé la meitat del camí. Entre ells Espanya, més admirada a fora que a l'interior. Un país que està perdent massa temps en sessions de teatre polític que li impedeixen avançar a una velocitat de creuer, que potser li permetria liderar el moviment de la transició energètica al continent.


  1. Wikipedia: Tao Te Ching [en] [fr] [es] [ca]
  2. Wikipedia: Taoism [en] [fr] [es] [ca]
  3. Wikipedia: Lao Tse [en] [fr] [es] [ca]
  4. Germany’s CO₂ emissions drop to record low but reveal gaps in country’s climate policies, Agora Energiewende, 04.01.2024 [PDF]
  5. Ukrainian officer coordinated Nord Stream attack: Washington Post, Reuters, 12.11.2023
  6. Ramon Roca: El tortazo de la industria en Alemania. Los efectos secundarios de la guerra en Ucrania.Twitter, 06.01.2024
  7. José A. Roca: Alemania reduce las emisiones de CO₂ a su nivel más bajo en 70 años a base de destruir demanda, El periódico de la energía, 05.01.2024
  8. Jillian Ambrose: UK use of gas and coal for electricity at lowest since 1957, figures show, The Guardian, 03.01.2024

No comments: