Saturday, January 20, 2024

carbon capture - the stratos project

Le Monde - Peut-on aspirer le CO₂ pour sauver le climat ? YouTube, 19.03.2023


Si visites aquest blog des d'un ordinador i llences una recerca sobre els posts que he publicat sobre la captura de CO₂, en trobaràs uns quants. Entre ells, et passo dos exemples:
Tot i que sempre he cregut que la millor manera de capturar el CO₂ passa per una reforestació en massa arreu del món (1), mai no he deixat de seguir què s'està fent en el terreny industrial per la captura i l'emmagatzemament del CO₂ (2).
Com l'any 2030 està cada cop més a prop i, amb ell, un munt d'objectius que hom hauria d'assolir, hom pot demanar-se què s'està fent per fer baixar les emissions o per capturar aquelles que ja estan a l'atmosfera. 

Segurament, els mitjans de comunicació faran el necessari per convèncer-nos que les instal·lacions industrials per a la captura i emmagatzematge del CO₂ són la solució al gran repte que tenim al davant. 

I segurament, aquest entusiasme pujarà d'escala quan hom ens parli de la descoberta de processos que permeten transformar el CO₂ en combustible. Et passo un dels exemples més seriosos que vaig llegir el passat mes de desembre:
Uns enginyers del Massachusetts Institute of Technology (MIT) i de la Harvard University han desenvolupat un procés eficient per a produir combustible a partir de CO₂ (3). El resultat del treball dels investigadors és la conversió directa del CO₂ en formiat, un material que es pot utilitzar com l'hidrogen o el metanol per alimentar una pila de combustible que pot generar l'electricitat necessària per a moure un vehicle (4).
Abans que les promeses de nous futurs es posin de nou en marxa, m'agradaria compartir amb tu el vídeo amb què he obert el post d'avui. Un vídeo publicat per Le Monde, un dels rars diaris pels quals, juntament amb The Guardian, encara tinc un cert respecte.
Si tens problemes per a seguir el francès, no oblidis d'activar els subtítols del vídeo seleccionant la teva llengua de preferència.
En aquest vídeo podràs veure una de les instal·lacions més potents que existeixen actualment per la captura i l'emmagatzemament del CO₂: en anglès, Carbon Capture and Storage (CCS). Deixa'm afegir que, quan la captura del CO₂ es realitza directament des de l'aire, també és coneguda en anglès com a Direct Air Capture (DAC).

Just per completar les informacions que presenta el vídeo de Le Monde, deixa'm afegir que les instal·lacions pertanyen a Occidental Petroleum (també coneguda com Oxy) (5). Quan accedeixes a la pàgina Web de la companyia, aquesta mostra la seva ambició d'assolir la neutralitat en les seves emissions de carboni. No pots sinó pensar que és una bona idea, en particular si ja has llegit l'article que Wikipedia li dedica a aquesta companyia:
En 2017, una llista elaborada per Carbon Majors Report, presentava els 100 productors més importants de petroli del món, i els classificava en funció de les seves emissions durant el període 1988-2015. Oxy ocupava el número 55 del rànquing.
Ara que ja sabem que l'empresa que es dedica a capturar CO₂ és un dels grans emissors d'aquest gas a l'atmosfera i que aquestes instal·lacions tenen, entre els altres objectius, compensar aquestes emissions, deixa'm afegir una altra dada de l'article que la Wikipedia en anglès dedica a la rúbrica: Gore family. Una rúbrica que ens presenta els lligams d'aquesta companyia amb la família d'Al Gore (6).

La idea de capturar CO₂ de l'aire per emmagatzemar-lo, i cobrir amb el CO₂ capturat les emissions que se segueixen enviant a l'atmosfera des de diferents complexos industrials comença a fer el seu camí: Airbus SE, Amazon.com Inc. i Shopify Inc. es troben entre les empreses que s'han inscrit per pagar a Oxy una quantitat de dòlars per tona de carboni capturat. 

El govern dels Estats Units està posant a disposició de la companyia centenars de milions de dòlars perquè l'empresa desenvolupi la seva tecnologia. I la directora executiva d'Occidental Petroleum, que ja es va gastar més d'1 miliard de dòlars en la compra de la startup que es troba darrere d'aquesta instal·lació, està pressionant al govern dels Estats Units per implicar-lo en la construcció de 100 plantes com aquesta (7).

Com no tinc ganes de fer un post massa llarg, et recomano llegir un molt bon article que Bloomberg va publicar en octubre del 2023 sobre les experiències d'Occidental Petroleum des del 2010 fins a la instal·lació que ens presenta el vídeo publicat per Le Monde. Un article molt pedagògic que ens parla de tota la problemàtica, però també de tot el potencial que es troben darrere de les tecnologies actuals lligades al Carbon Capture and Storage (CCS) i al Direct Air Capture (DAC) (7).

Malte Meinshausen, professor de ciències del clima a la University of Melbourne i autor d'un informe conegut arreu del món: United Nations-backed Intergovernmental Panel on Climate Change, és un dels que creuen que necessitem absolutament la captura de carboni per lluitar contra el canvi climàtic. Tanmateix, Meinshausen, creu que donar a la indústria dels combustibles fòssils el lideratge de la captura del CO₂ és escollir el company de llit equivocat.

Probablement, l'afirmació de Malte Meinshausen té alguna cosa a veure amb el fet que, mentre hom ens enlluerna amb les seves inversions en el terreny de la captura de CO₂, les companyies petrolieres més importants del món tenien previst invertir fins al 2030 gairebé 1 bilió de dòlars en la descoberta i explotació de nous jaciments de petroli i gas (8).


  1. Veure The Carbon Capture through massive restoration of World’s Forests, publicat en aquest blog el 21.02.2019
  2. Veure Carbon capture and Storage, publicat en aquest blog el 19.03.2018
  3. David L. Chandler: Engineers develop an efficient process to make fuel from carbon dioxide, MIT News, 30.10.2023
  4. Simon Frost: Formate: green fuel of the future? SCI, C&I Issue 11, 2023
  5. Occidental Petroleum: Home page || Wikipedia [en] [fr] [es] [ca]
  6. Wikipedia: Al Gore [en] [fr] [es] [ca]
  7. Natasha White, Akshat Rathi, and Kevin Crowley: An Oil Giant Quietly Ditched the World’s Biggest Carbon Capture Plant, Bloomberg, 23.10.2023
  8. World’s biggest fossil fuel firms projected to spend almost a trillion dollars on new oil and gas fields by 2030, Global Witness, 12.04.2022

No comments: