Friday, January 19, 2024

el agente topo (2020)

Market Chile - El Agente Topo, YouTube, 13.08.2020


Maite Alberdi (1) és una directora de cinema xilena reconeguda internacionalment pels premis que han rebut els seus documentals.

Avui m'agradaria compartir amb tu una docuficció molt especial que es va estrenar el gener de 2020 al Sundance Film Festival i va obtenir una nominació a l'Òscar al millor llargmetratge documental l'any 2021: El Agente Topo (2).

Tot va començar quan Maite Alberdi, després d'obtenir el permís de rodar un documental a una residència d'avis i poder entrevistar-los personalment, va desenvolupar la idea d'embolicar en una ficció allò que té d'insòlit la realitat. Pel que fa a l'argument, transcric de Wikipedia:
Rómulo Aitken, un detectiu que té una empresa de recerques privades, rep l'encàrrec d'una clienta perquè investigui la residència on es troba la seva mare. Rómulo decideix contractar i entrenar a Sergio Chamy, de 83 anys i que mai ha treballat com a detectiu, per viure una temporada com a agent encobert a la llar.
Els personatges són reals i no hi ha actors professionals. L'únic que hi ha de professional és un remarcable treball de realització i la sensibilitat brutal que sap transmetre Maite Alberdi a la seva obra.

No sé quant de temps el tindran en obert, però vaig poder veure el film complet a les pàgines de RTVE en aquest enllaç.

Netflix Latinoamérica - Por qué Maite Alberdi hizo El Agente Topo, YouTube, 28.02.2021


  1. Wikipedia: Maite Alberdi [en] [fr] [es] [ca]
  2. Wikipedia: El Agente Topo [en] [fr] [es] [ca]

No comments: