Wednesday, July 2, 2014

iberian peninsula’s geothermal power

El passat 19 de juny. The Watchers publicava un article que presentava un estudi, realitzat per investigadors de la Universidad de Valladolid, sobre el potencial de producció d'electricitat a partir de la calor emmagatzemada a 10 km de profunditat. 



Els resultats d'aquest estudi situen aquest potencial al voltant de 700 GW: cinc vegades la potència elèctrica instal·lada actualment a la Península Ibèrica (renovables, tèrmica convencional i nuclear).. A nivell europeu es considera que la geotèrmia podria subministrar més de 6'500 GW. Turquia, Islàndia i França presenten el potencial més important.

La primera etapa de l'estudi va consistir en l'estimació de la temperatura a diferents profunditats (de 3'500m a 9'500m, en capes de 1'000 m) a partir de les temperatures observades a 1'000 m i 2'000 m de profunditat. I a partir d'aquestes dades es va fer una avaluació de la calor disponible sota algunes hipòtesis conservadores.

Entre les conclusions de l'equip cal subratllar que gairebé el 6% de la superfície de la Península Ibèrica, té una temperatura superior a 150°C a una profunditat de 3'500m. Aquesta superfície augmenta a més de 50% a 5'500m de profunditat, i a més del 90% a 7'500 m de profunditat. 

Ara no cal sinó esperar que un altre equip de recerca estudii la factibilitat tècnica per operar a aquestes fondàries i el cost de construcció (i de manteniment!) de les infraestructures necessàries per la producció d'electricitat.

Chamorro, C.R., García-Cuesta, J.L., Mondéjar, M.E., Linares, M.M. “An estimation of the enhanced geothermal systems potential for the Iberian Peninsula”. Renewable Energy 66: 1 - 14 , 2014. Doi: 10.1016/j.renene.2013.11.065
Chamorro, C.R., García-Cuesta, J.L., Mondéjar, M.E., Pérez-Madrazo, A. “Enhanced geothermal systems in Europe: An estimation and comparison of the technical and sustainable potentials”. Energy 65: 250 - 263 , 2014. Doi: 10.1016/j.energy.2013.11.078

5 comments:

Israel Hands said...

Interessantíssim el potencial que tenim a l´abast.No sé,però,si les infraestructures necessàries per a obtenir i disposar d´aquesta energia són molt agressives.Imagino que molt menys que el fracking,però...

Roy Batty said...

A Basel i a Sankt Gallen ho van haver de deixar córrer a causa dels terratrèmols que provocaven: es tractava d'explotacions dins del casc urbà!

Altrament, a la vall del Rhein, aprofitant la falla, treballen amb instal.lacions de geotèrmia profunda (200°C entre 4'500-5'000m). Però també han tingut problemes.

Israel Hands said...

Buufff!,doncs que vols que et digui,nosaltres amb allò del projecte Castor ja en vam tenir prou.

Roy Batty said...

Mira't aquest article sobre l'estat de la qüestió a St-Gall en particular i a Suïssa en general.

Israel Hands said...

Be,sembla evident que qualsevol tipus de perforació necessita d' acurats estudis del subsòl.Segons com, dóna la sensació que primer es forada i després veiem què hi trobem...dit a lo bèstia.
No sé si en l´obtenció d´energia geotèrmica ja es contempla la possibilitat de que es produeixein terratrèmols,vull dir si es tracta d´un fet que acompanya al procés o be depen de les característiques del subsòl.Pel que he llegit a l´artícle,però,sembla que els moviments del terreny són inevitables.