Avui m'agradaria compartir amb tu un article publicat pel Rocky Mountain Institute a principis d'any: A High-Renewables Tomorrow, Today: Varese Ligure, Italy. Aquest article ens parla d'una regió: la Val di Vara (província de la Spezia) que, fa vint anys, va travessar una greu crisi econòmica.
Varese Ligure, era un poble petit que havia passat d'una població de 6'000 a 2'250 hab.
L'explicació de la pèrdua de llocs de treball i d'habitants era l'aïllament de la vall, la manca d'una industria moderna i una agricultura antiquada i, com a conseqüència, una manca de serveis en general.
Però aquesta situació no va reeixir a desmoralitzar l'alcalde que governava Varese Ligure en aquella època, que va proposar convertir aquelles febleses en els punts forts del seu poble. I es així que va suggerir que l'aire net de les valls i les terres no contaminades eren actius i oportunitats que es podien capitalitzar per esdevenir una destinació turística sostenible, mitjançant les inversions en energies renovables i en agricultura ecològica.
Vint anys més tard, quatre turbines eòliques produeixen 8 GWh d'electricitat a l'any: tres vegades més d'electricitat que el consum de la ciutat. L'ajuntament i l'escola secundària es cobreixen amb panells solars fotovoltaics que cobreixen el 98% i el 62% de les seves necessitats. La planta de tractament d'aigües residuals té un sistema fotovoltaic de 4 kW i la piscina de la ciutat s'escalfa amb panells solars. També hi ha un petit sistema hidroelèctric 8 kW. L'excés d'electricitat produït per la vila li proporciona uns 30'000 US$ per any amb els que es cobreixen les despeses del tractament de residus, la gestió de l'abocador i reinversions en urbanisme.
L'economia agrària s'ha beneficiat dels cursos de formació en agricultura biològica organitzats per l'ajuntament. D'una banda perquè els productes ecològics es poden vendre a preus més alts i també perquè els agricultors van rebre subvencions de la UE per desenvolupar les granges orgàniques. Avui en dia, les 108 granges orgàniques de la vall subministren el 98% del consum de la ciutat i la Val di Vara , que també es coneix com la "Vall orgànica", s'ha convertit en la primera vall d'Europa que ha obtingut la certificació ISO 14'001, el punt de referència internacional per a la gestió ambiental.
No comments:
Post a Comment