Tuesday, July 1, 2014

nouvelle loi vaudoise sur l’énergie

Avui entra en vigor la Loi Cantonale sur l’Energie  de l'estat de Vaud. Els tres grans objectius de la llei estan basats en: l'eficàcia energètica, el desenvolupament d'energies renovables i la seguretat del subministrament energètic.

Donat que el 46% del consum energètic del nostre país està lligat al consum dels edificis (1), la llei dedica una atenció molt especial a l'obligació dels audits tèrmics.

L'audit més restrictiu estaria representat pel  Certificat Energétique Cantonal des Bâtiments (CECB), document necessari per la venda d'un edifici o per l'autorització d'una demanda pel reemplaçament d'un sistema de calefacció basat en el gas, el gasoil o  el carbó.

Un dels punts més interessants de l'aplicació de la llei ha estat tot el relacionat amb la calefacció elèctrica, donat que el redactat inicial de la llei prohibia la instal·lació o la renovació dels sistemes de calefacció elèctrica, aigua sanitària i calefacció de terrasses i altres estàncies obertes a l'exterior. Finalment, aquesta prohibició es va deixar per més endavant: no hauria aguantat un referèndum que podria acabar amb el conjunt de la llei. I es que l'obsessió del legislador no s'acaba d'entendre quan, simultàniament, està recomanant l'us de vehicles elèctrics que carreguen les seves bateries a domicili. Menys encara si hom pensa en tot el que encara es pot fer en el terreny de l'eficàcia energètica dels sistemes de calefacció no elèctrics (2).

De totes maneres, com estic segur de que és en el comportament del consumidor que es pot trobar el més gran potencial d'eficàcia energètica, et proposo donar un cop d'ull a un article molt interessant de Marie-Christine Zélem (4): Changer les comportements pour aller vers la sobriété énergétique? La dimension sociale sous-estimée.

Pel que fa  als dos altres grans objectius de la llei: el desenvolupament d'energies renovables i la seguretat del subministrament energètic, jo retindria una de les conclusions més impactants del 12e Congrès national photovoltaïque (5):
Grâce à son hydraulique, qui permet de lisser la production d’énergie solaire en stockant la surproduction, la Suisse est le pays européen le plus apte à atteindre les 100% de production d’énergie renouvelable. La force hydraulique et le photovoltaïque se complètent parfaitement. Les prix actuels de l’électricité sur le marché sont cependant un frein aux investissements et à l’innovation. L’instabilité réglementaire en Europe provoque des incertitudes.
Com a conclusió, m'agradaria dir que trobo remarcable la voluntat de continuar avançant en el terreny de l'eficàcia energètica. Més si hom te en compte que, gràcies a les polítiques seguides fins ara, Suïssa és, junt amb els països escandinaus, un dels països amb més baix potencial de reducció del consum, si el comparem amb altres països europeus, on el potencial d'eficàcia energètica és encara enorme (5).

No comments: