Thursday, July 10, 2014

hoax: no et creguis ni la meitat del que t'envien

Sabies que el passat 1 de Juliol era la data limit que Obama havia fixat per treure la inscripció "In God We Trust" de tota la moneda americana?



Doncs bé, aquesta noticia que va publicar el National Report el passat 24.05.2014 es va convertir en un fenomen viral sobre el que un munt de penya va donar la seva opinió de manera vehement: uns a favor, altres en contra. Crear una noticia, trobar la penya que li doni credibilitat, la faci circular i la converteixi en un fenòmen viral és el que es coneix com un Hoax. Solen tenir molta mala baba i poden ser divertits, o no fer cap gràcia. Però no deixen de ser una mentida vehiculada per la credibilitat que li han acordat aquells que han ajudat a difondre-la.

El que't vull proposar és que, quan rebis una d'aquestes noticies que't fan dubtar si pot haver-hi quelcom de versemblant o si és realment un Hoax, abans de participar com un beneit en la seva difusió li donis un cop d'ull a alguna d'aquestes pàgines:
  • snopes.com: una compilació de les llegendes urbanes que han anat circulant a Internet (i fora d'Internet) des de 1995, classificades per temes.
  • hoaxbusters.org: una altra referència en la matèria, amb una col·lecció impressionant i un index alfabètic a la pàgina d'acollida.
  • hoaxslayer: informacions valuoses sobre els emails i els scams amagats en els seus enllaços.
  • pel que fa als virus (o suposats virus), abans d'esverar-se val la pena donar un cop d'ull a aquestes pàgines: sophos threat center, McAfee i symantec.
  • pel que fa a les noticies relacionades amb el govern americà, et recomano dues pàgines: federal trade commission scam alerts i onGuardOnline.
El poc que he trobat en espanyol es força vell, i fet a Amèrica. Però tampoc no estaria de més que li donis un cop d'ull, car molts dels Hoax en espanyol es repeteixen sovint, el que no impedeix que la penya els segueixi enviant com si fossin de la darrera fornada i, pitjor encara, creient-se'ls!

No comments: