Tuesday, December 30, 2014

made in space

Quan a la estació espacial internacional (ISS, veure posició actual) necessitin una peça que no tinguin en stock, ja no hauran d'esperar el proper vol de la nau de subministrament. Com ens ho expliquen a 3ders.org, tant si es tracta d'una peça de recanvi, com d'una clau, la impressora 3D instal·lada a la estació és capaç de fabricar-la.

Aquest és el procés: en resposta a la demanda de la ISS, s'identifica (o si cal, es dissenya) la peça en un sistema CAD i el fitxer resultant s'envia primer al Huntsville Operations Support Center (NASA) que, després de validar-lo, transmetrà el fitxer a la ISS.

El passat 24 de novembre va acabar la primera fase dels tests d'impressió en gravetat cero a la ISS amb la producció d'una vintena de peces. Imagino que el primer objectiu és resoldre el transport i la gestió de stocks de peces a la ISS, així que haurem d'esperar encara per la producció de circuits impresos , a l'imatge del que fa la impressora de l'empresa israeliana Nano Dimension.

Estem doncs davant d'una la 4a revolució industrial?  No encara. Però si el comandant de la ISS pot fer una comanda d'una peça a l'empresa que l'ha dissenyat. I aquesta, per l'intermediari del control de qualitat preceptiu de la NASA, enviar-se-la perquè ell la fabriqui ... Estem parlant d'una peça (en realitat un fitxer!) que hauria de tenir el mateix preu pel comandant de la ISS, un empresari del Vallès, un hoteler a Ushuaia, o una colònia a Mart. Una peça que ha estat fabricada sense passar per un procés industrial complexe i on el cost de la ma d'obra és irrellevant.

No comments: