Sunday, December 14, 2014

the fraunhofer institute for solar energy systems

Amb els seus 1'300 treballadors, l'Institut Fraunhofer, és un dels centres de recerca en energia solar més importants del continent. Recentment ha participat amb la societat francesa Soltec en el desenvolupament de la cél·lula solar més eficient que s'ha fabricat fins ara: 46% d'eficiència

Però l'institut també publica unes dades sobre la potència instal·lada i la producció de les renovables en comparació a les fonts d'energia clàssica. En aquest enllaç podràs trobar informacions que molts ignoren i que els mitjans de desinformació t'amaguen:
  • Informacions com que l'energia solar, seguida de l'eòlica, son les fonts d'energia amb més capacitat instal·lada. I pel que fa a l'energia eòlica, com la majoria dels parcs eòlics del Mar del Nord encara no estan connectats a la xarxa, la potencia instal·lada de les instal·lacions off-shore, comparada amb la de terra endins, és mínima (veure p. 3). 
  • Informacions com que, malgrat la potència instal·lada d'energia solar, la seva producció d'energia elèctrica és molt baixa o inexistent entre Novembre i Gener (veure p. 9, 12). I si la producció a partir de l'energia eòlica arriba al seu sostre en Gener i Febrer, arriba al mínim durant l'estiu (veure p.10, 12).
  • Informacions que podrien ser difícils d'interpretar, com ara el fet que el gros de la producció d'energia elèctrica segueixi estan assegurat per les centrals de lignit, de carbó i nuclear (veure p. 4, 13), però disminuint fortament pel que fa a la producció d'energia elèctrica a partir del carbó i del gas i, en menor grau, del lignit. Pel que fa a les renovables, també ha baixat la producció d'origen hidràulic. Però l'augment més significatiu pel que fa a la producció no el trobem ni en l'energia solar o l'eòlica, sinó en la biomassa (sembla que els alemanys no s'han llegit el wiki català i encara no saben que no és rentable) (veure p. 5). 
  • El cas és que la producció d'origen nuclear està a la baixa pel seu progressiu abandó. El cas és que la producció d'electricitat basada en el gas és més baixa que l'obtinguda amb les energies solar i eòlica. Que la producció d'origen hidràulic és més baixa que la obtinguda per la biomassa, I el que pocs mitjans d'informació diuen, és que la RFA segueix investigant en el camp de la captura de CO2 [1] [2] [3], el que podria canviar l'impacte ecològic d'unes centrals de producció basades en el lignit i el carbó amb una producció actualment a la baixa . ....  
  • Doncs? Si la més alta capacitat instal.lada està lligada a les renovables i la més alta produccio la trobem en les energies que podríem catalogar de convencionals, tot i que aquestes no deixen de perdre un pes que no es veu a les gràfiques que sigui assumit per les renovables ... Que està passant? La meva interpretació és que una part molt important de la producció de les renovables senzillament ha sortit del mercat, i és utilitzada de manera autònoma pels seus propietaris. Això fa que no aparegui a les estadístiques, que sigui la causa d'una aparent reducció del consum i, en conseqüència, de la producció d'electricitat amb energies convencionals.
  • Això explicaria també l'atac salvatge dels ministres d'energia de la UE volent imposar a la RFA que totes les instal·lacions de renovables s'hagin de connectar a la xarxa, i que els bescanvis entre auto-productors hagin de passar pel mercat de l'energia.
  • Però la realitat és tossuda i ens mostra que la RFA està consumint una energia local que allibera globalment la seva economia de la volatilitat dels mercats energètics. I tot sembla indicar que la transició a un nou model basat en l'energia renovable no està provocant la catàstrofe anunciada per tots aquells que millor farien en aprendre del que està passant a la RFA. Perquè, la RFA, està exportant electricitat com mai ho havia fet abans! (veure p. 7, 21-22, 57-61).
En resum, la producció d'energia elèctrica d'origen renovable no està encara en condicions de reemplaçar les energies convencionals, però segueix avançant. L'únic problema que sembla estar plantejant als crítics de la transició energètica és que estan demostrant que, allò que sempre s'havia presentat com una utopia, és avui una realitat industrial. Que aquesta realitat industrial continua estenent-se i que està aconseguint exportar, malgrat tenir un clima menys propici que el d'altres països, que segueixen basant la seva producció elèctrica en les transferències de divises als països productors d'hidrocarburs: una divisa que està sostinguda per l'economia de la RFA. Arribarà el dia en que la RFA digui que ja n'hi na prou?

1 comment:

Roy Batty said...

Leyre Flamarique: El Sol reduce su emisión de energía, La Vanguardia, 19.05.2020