Wednesday, December 17, 2014

be mobile

PortableApps - Fig. 1
PortableApps - Fig.2
PortableApps - Fig.3
PortableApps - Fig.4
M'agradaria seguir parlant d'un tema que vaig tocar el passat mes d'octubre (1) sobre la utilització de les aplicacions portàtils (o programes portables) per millorar les prestacions del teu ordinador. Segurament ja saps que aquestes aplicacions no necessiten de cap instal·lació i n'hi ha prou amb la seva descompressió i copia enllà on tu decideixis: una carpeta al teu disc dur, el teu llapis USB, ...

PortableApps
El que avui m'agradaria que veiéssim junts és una aplicació gratuïta: PortableApps que és la referència pel que fa a la estandardització de les aplicacions portàtils. Aquesta app et permetrà instal·lar una eina molt fàcil d'utilitzar des de la que podràs:
  • seleccionar les aplicacions que vols que instal·li automàticament a una carpeta del teu ordinador, a un llapis USB o a un disc sincronitzat amb un compte que tinguis al cloud: dropbox, onedrive, google drive, box, ... o qualsevol altre.
  • crear copies de seguretat de la teva configuració i restaurar-les si mai t'arriba un incident qualsevol.
  • fàcilment instal·lar o desinstal·lar aplicacions, també actualitzar-les amb la darrera versió.
  • potser el punt més important és que pots decidir en el moment de la instal·lació si vols fer-ho en un disc sincronitzat amb un compte al cloud: dropbox, onedrive, google drive o box (2).
Ara deixa'm fer-te tres puntualitzacions:
  • En primer lloc, el que't proposo no és sinó una mena d'operació seducció per l'ús de les aplicacions portàtils. La veritat és que pots descarregar-te-les i instal·lar-les sense passar per  PortableApps. Amb la particularitat que el seu llançament serà molt més ràpid.
  • En segon lloc, si he utilitzat dropbox en el meu exemple (veure les imatges amunt) és bàsicament per una qüestió d'ètica. No me sembla honest carregar als clouds gratuïts d'empreses que produeixen software, un software que elles no han desenvolupat. Seguint aquesta lògica també hauria pogut escollir box.com, però a nivell de prestacions i de suport, encara no han arribat al de dropbox
  • Finalment, no et facis il·lusions car, encara que instal·lis (copiïs) les teves apps en un dels teus comptes al cloud i que puguis accedir al seu contingut enllà on siguis, per utilitzar-les des d'un altre ordinador que el teu, hauràs de baixar-te la carpeta on està l'aplicació des del teu compte al cloud. Les aplicacions no s'executen doncs al cloud..
Cameyo
L'interès de PortableApps és tenir una llista d'aplicacions actualitzades i la seva copia de seguretat distribuïda i actualitzada a tots els dispositius on tinguis instal·lat dropbox o qualsevol altre cloud on l'hagis decidit instal·lar. Però pots fer altrament i millor pel que fa a la mobilitat si et connectes a Cameyo des de qualsevol dispositiu (ordinador, tablet, smartphone) amb qualsevol sistema operatiu (windows, mac os, linux, android...) que suporti un navegador i una connexió internet.

Com pots veure a l'enllaç, l'oferta d'aplicacions portàtils és força correcta i Cameyo t'ofereix la possibilitat de baixar-te-les o, en molts casos, obrir-les al teu navegador i treballar amb elles qualsevol que sigui el dispositiu des del que les has obert. Sempre i quan no hagis de fer res de confidencial, pots utilitzar els discs de Cameyo per emmagatzemar temporalment el que estiguis fent. Altrament, Cameyo t'ofereix la possibilitat d'obrir un compte gratuït i crear una connexió amb el teu compte dropbox per obrir o emmagatzemar els teus fitxers.

Alternatives
Però si tot el que has de fer és obrir un fitxer i utilitzar un tractament de texts, una fulla de càlcul, un tractament de transparències, etc. et recomano que no et compliquis la vida i utilitzis les eines gratuïtes de microsoft: office.com o de google: docs.google.com.


  • (1) how to improve computer performance (1)
  • (2) tot i que PortableApps admet la possibilitat d'utilitzar altres comptes al cloud  dels que t'he proposat, t'aconsello que no utilitzis cap altre que el que l'app et proposa. Jo he passat per l'experiència de haver copiat aplicacions portables a copy.com i realitzar més tard que alguns executables i llibreries havien desaparegut, segurament a causa de la seva política de seguretat.

No comments: