Tuesday, December 9, 2014

un article interessant: els comentaris de sempre

Des de fora alguns veuen Barcelona com una ciutat dirigida per una elit que veu la ciutat que li pertany com quelcom molt proper a una mena d'epicentre de la galàxia de la innovació. Davant d'aquesta actitud, no puc sinó reconèixer la valentia d'un autor que va publicar fa dos anys al blog dels gurus de La Vanguardia aquest article: Convirtiendo un país en líder mundial en innovación y creación de startups.

Sovint no coincideixo amb les idees de l'autor, però trobo que aquest article estava ple de sentit comú i té un munt de lliçons de les que, aquells que creuen que ja ho saben tot, podrien aprendre. Pel que fa als comentaris dels lectors, no puc deixar de pensar en aquella famosa frase de Abraham Lincoln que Groucho Marx no deixava de recordar-nos: Es mejor estar callado y parecer tonto, que hablar y despejar las dudas definitivamente.

Et passo un extracte de l'article:
Probablemente si os explicaran que una ciudad de tamaño medio de unos 400 mil habitantes al borde del mediterraneo se ha convertido en el segundo ecosistema de startups más potente del mundo por detrás de Silicon Valley no me creeríais. Podría haber sido Valencia, o Barcelona pero no lo es (1).

Igualmente si os dijera que el país que cuenta con más compañías cotizadas en el NASDAQ, por detrás de los EEUU, es un país que no llega a los 8 millones de habitantes, cuyo mercado local es minúsculo y el regional inexistente y geográficamente está lejos de todos los grandes centros financieros y empresariales del mundo, también os costaría creerlo (2).

Si además os digo que el idioma oficial des este país no es idioma oficial en ningún otro país del mundo y que es un país con escasos recursos naturales, que es el segundo país por detrás de EEUU con mayor número de compañías startups del mundo os vendría a la mente la palabra milagro.

Pues aunque os cueste creerlo, esa ciudad existe, el país también (3) ... (continua)

  • (1)  Com pots veure en aquest gràfic, sols hi han tres ciutats europees entre les 20 que tenen els ecosistemes més potents pel que fa a la innovació. I, entre aquestes ciutats. no es troba BCN, encara que hi hagi una coneguda empresa espanyola que ha donat suport financer a l'estudi. Just per donar-li una perspectiva a l'article et proposo donar un cop d'ull a aquest altre, publicat deu dies abans pel mateix autor: Ranking de las 20 mejores ciudades para startups.
  • (2) També valdria la pena que li donessis un cop d'ull a aquest gràfic de síntesi sobre l'estudi (no oblidis de fer un zoom!). Potser que, a part de sorprendre't amb quina és la segona vila del món en el rànquing també et sorprengui saber que els emprenedors francesos tenen més diplomes que els de Silicon Valley (el que no sembla ser un element decissiu per la seva posició), que el nombre de dones emprenedores a Santiago de Chile és el doble del de les de Silicon Valley o que sembla haver una alta relació entre les activitats relacionades amb l'art i els ecosistemes emprenedors. 
  • (3) I just per acabar, afegir que segons el IVC Research Center, la ciutat de la que estem parlant compta amb més de 1000 empreses high-tech, amb més de 30'000 treballadors. Mentre tant els periodistes espanyols que visiten aquell país no segueixen veient res més que el que volen veure.

No comments: