Sunday, January 25, 2015

projecte wikivillage

Dimarts passat vaig llegir una noticia a 24heures.ch que parlava d'un concurs entre classes de diferents instituts i cantons, que haurien d'escollir un municipi a Wikipedia i millorar el contingut de les seves informacions: sota la supervisió dels seus professors primer, i la dels experts de Wikipedia després. L'idea va venir d'una professora d'anglès, que va veure en aquesta iniciativa una possibilitat de trobar una eina divertida perquè els estudiants fiquessin en pràctica els seus coneixements en dues llengües: la pròpia i l'anglesa.

El projecte, que porta el nom de Wikivillage, me va agradar. En primer lloc perquè està inculcant en els joves que ells també poden ser actors en la transmissió d'un coneixement democratitzat. En segon lloc, va fer-me pensar en el munt de treballs que realitzen els estudiants de les universitats, les fotografies, diagrames i mapes que acaben al reciclatge de paper (o a la paperera de Windows, tant se val) i entre els quals, molts més cops del que es vol admetre, hi ha material de qualitat per alimentar i/o actualitzar l'enciclopèdia. Naturalment, també vaig pensar en el munt de treballs de recerca que, un cop publicats, no segueixen el camí de la seva difusió enciclopèdica: és a dir, un saber traduït a l'abast dels no iniciats.

Sota la supervisió dels docents podria ser un estimul molt interessant per aquells estudiants que necessiten la motivació de veure el costat pràctic del seu treball.

Personalment, crec que no faria mal a ningú que, tant els experts confirmats com els futurs, es donessin un bany de divulgació per donar un altre accés que el del "Muy Interesante" a aquelles persones que tenen un nivell d'estudis intermediari o que van deixar la universitat fa temps: sense descomptar aquells que no van tenir accés a aquest nivell d'estudis però tenen fam de coneixements.

No comments: