Wednesday, January 7, 2015

free ebooks

Gràcies al fet de que els grans diaris estan lligats a poderosos grups mediàtics, molta gent desconeix que un llibre, un tema musical o un film. no estan lligats indefinidament a uns drets d'autor. Les lleis de cada país determinen quan s'extingeixen aquests drets. Podem dir que, en general, a la Unió Europea i a Suïssa els drets s'extingeixen 70 anys després de la mort del seu autor. Aquest termini pot ser més reduït en altres països, com seria el cas dels films als USA, on tots aquells que daten d'abans del 1923 han passat al domini public. Cal tenir en compte que també hi han autors que fan una donació de la seva obra. I que, en el terreny de la música, cada cop hi han més grups que fomenten la descàrrega gratuïta dels seus temes perquè, després que els hagis escoltat, decideixis de pagar per ells el que creguis que valen.

En resum, com molt bé s'amaguen de dir els mitjans de comunicació, descarregar gratuïtament bens culturals de la xarxa pot no ser il·legal. Fins i tot si ho fas des de les pàgines d'amazon.com i llences una recerca de l'estil: free kindle books spanish o, potser un xic més interessant, el seu equivalent en francès. O, si l'anglès no et posa cap problema, dones-li un cop d'ull a aquest enllaç. Sense anar més lluny, la setmana passada vaig descarregar-me en tota legalitat una cinquantena de clàssics de la literatura anglosaxona i francesa.

En qualsevol cas, hi ha una pàgina al voltant del llibre gratuït que has de conèixer: getfreeebooks.com. I, al sí d'aquesta pàgina, aquestes seccions: 9 PDF Search Engines i 29 Sites That Monitor Amazon For Free Kindle eBooks, que't mantindrà informat dels llibres que amazon.com va afegint al seu catàleg de llibres gratuïts, de vegades amb ofertes que no duren més d'un dia (Limited-Time Offers) i que poden ser força interessants.

Clar que, si amazon t'ofereix la possibilitat de baixar-te llibres gratuïts, és perquè hi han altres pàgines que s'havien avançat. Pàgines on cal destacar: Project Gutenberg o openlibrary.org. En qualsevol cas, no deixis de visitar també aquestes: pixelofink.com, feedbooks.com, ereaderiq.com,

Pel que fa a la informàtica, dones-li un cop d'ull a aquestes pàgines: it-ebooks.info, freecomputerbooks.com, techbooksforfree.com, Microsoft Free Books, O'Reilly Open Books, greenteapress.com, InTech (capítols).

També hi han d'altres llocs a visitar com: manybooks.net, smashwords.com, O d'altres que no segueixo, com ara: google play i scribd.com (sols lectura).

No conec molts llocs on descarregar llibres gratuïts (i legals!) en espanyol altres que free kindle books spanish i planetalibro.net. Si a més de les pàgines recomanades per la OCU en la referència que pots trobar avall saps d'alguna pàgina que't permeti baixar-te llibres gratuïts legalment i sense omplir-te el teu ordinador de res que no hagis demanat, m'agradaria demanar-te que comparteixis la informació en un comentari a aquesta entrada.

En llengua francesa cal destacar els catàlegs digitals de la bibliothèque nationale de France (gallica.bnf.fr), la bibliothèque numérique romande (ebooks-bnr.com) o la bibliothèque électronique du Québec (beq.ebooksgratuits.com), la compilació d'enllaços de les biblioteques de Montréal i la biblioteca lliure de Wikisource. Encara que podem trobar molt bones referències a ebooksgratuits.com, bouquineux.com, noslivres.net, o, en territori metropolità francès la Fnac.

Se m'ha fet un xic tard. Així que pel que fa a la musica i al cinema et deixo donar un cop d'ull als enllaços que tens aquí abaix amb Bon à Savoir i Slate. Tot i que ... et sembla que fem un tomb per jamendo.com i escoltem un blues.


No comments: