Friday, January 23, 2015

cassini-huygens 10 anys després ...



Cassini-Huygens és una iniciativa conjunta de l'ESA, la NASA i l'Agenzia Spaziale Italiana (ASI) que tenia com objectiu el llançament d'una nau espacial sofisticada per estudiar el sistema de Saturn en detall durant un període de quatre anys. A aquest objectiu se li ha d'afegir el d'una sonda científica anomenada Huygens, que va ser llançada des de la nau principal i tenia com destí  posar-se a la superfície de Tità.

Tità, que és la la lluna més gran i més interessant de Saturn: el segon satèl·lit més gran del sistema solar, amb una atmosfera que té una composició  química que se suposa molt semblant a la de la primitiva atmosfera de la Terra de temps prebiòtics, raó per la qual Tità ha sigut objecte d'un gran nombre d'estudis científics.

Just per la petita historia, dir que la missió Cassini-Huygens va arribar a Saturn fa deu anys: el 14 de Gener del 2005, vint-i-cinc anys després que ho fes la sonda americana Voyager-1, que es va llençar a finals del 1977. I afegir que, aquest vídeo, s'ha pogut fet gràcies al tractament de les imatges enviades per la sonda Huygens, que pots trobar en aquesta adreça. Si el trobes interessant, pots donar-li també un cop d'ull a aquest vídeo del Jet Propulsion Laboratory (JPL) de la NASA. Senzillament impressionants!

Després del seu llençament en 1997, Cassini va completar la seva missió inicial de quatre anys de 4 anys d'exploració de Saturn al juny de 2008. I va completar la primera extended mission, anomenada Cassini Equinox Mission, el setembre de 2010. Actualment, la nau està treballant en una segona missió estesa anomenada la Cassini Solstice Mission (més informació, a la pàgina del JPL, NASA)

No comments: