Friday, January 9, 2015

some suggestions to manage your library (2)

versió ampliada i actualitzada a evernote

Avui m'agradaria mostrar-te diverses possibilitats pel catàleg automàtic dels llibres que corren per casa utilitzant un smartphone i algunes de les aplicacions gratuïtes que pots trobar a google play.

google books: si tens un compte obert a google, ves a books.google.com i entra el nom del llibre que vols catalogar o, millor encara, el seu ISBN. Si decideixes utilitzar aquest compte per catalogar els teus llibres, punxes el botó "add to my library" i el llibre farà part des d'aquest moment del teu catàleg. Pots fer-ho de manera ràpida i automàtica des d'un smartphone amb barcode scanner (1) o utilitzar tota la potència de goggle googles (2). Un cop el codi de barres i el ISBN del llibre identificats, pots llençar la recerca del llibre. Un cop te'l trobi et proposarà d'incloure'l al teu catàleg.

bookCatalogue: és una aplicació molt simple a utilitzar que't permet llençar la recerca d'un llibre de manera manual, per l'entrada manual del seu ISBN o pel scanning del seu codi de barres. Els llibres es presenten amb una imatge de la seva coberta i pots classificar-los per biblioteques. L'aplicació disposa d'unes eines d'administració que't permeten crear copies de seguretat, també importar o exportar els llibres en format csv. I potser el més important, és que pot sincronitzar la teva biblioteca amb goodreads i amb librathing (veure a continuació).

refMe: es tracta d'un producte recent que et permet catalogar un llibre, un article d'una revista, ... i accedir després amb el teu compte a aquesta informació a la pàgina web de refMe. Pots organitzar els teus catàlegs per projectes afegir cites i classificar-les per llibres, capítols de llibres (indicant el numero de pàgina), articles, conferències, (3) ... En el resultat de la recerca pots obtenir no solament el nom de l'autor, sinó el del responsable de la traducció. I, potser el més impressionant d'aquest producte sigui que per la presentació de la teva bibliografia pots escollir entre més de 6'500 estils de referències bibliogràfiques:  IEEE, Harvard, etc.

goodreads: la seva pàgina web és la referència de les xarxes socials dels bibliòfils (4). Si disposes d'un compte, un plugin de calibre et permet sincronitzar les metadades d'ambdues biblioteques ... sempre que disposis d'un ebook (o d'un fitxer text buid que doni aquesta impressió). També pots utilitzar la seva eina de scanning per llegir el codi de barres d'un llibre, integrar-lo a la biblioteca del teu compte i sincronitzar-la a continuació amb els teus ebooks de calibre (5).  Un dels factors que has de tenir en compte és que des de març del 2013 goodreads és propietat d'amazon.

librarything: ha estat considerat durant molt de temps com l'alternativa ''progre" a goodreads (6): fins i tot pots escollir al teu compte web que et mostri la pàgina en català!  Pots trobar a Google Play una aplicació: LibraryThingScanner que utilitza barcode scanner i busca la referència del llibre a amazon.com abans d'integrar-lo a la biblioteca del teu compte. librarything pot importar llibres des de goodreads i importar/exportar fitxers en format csv. Però actualment solament pot sincronitzar amb bookCatalogue .

Fins aquí doncs una anàlisi ràpida de les possibilitats de crear un catàleg automàtic dels teus llibres utilitzant la càmera del teu mòbil, l'aplicació barcode scanner i un compte a refMe, goodreads o librarything.

En una altra entrada, t'explicaré quin és el procés que he seguit per recuperar aquests catàlegs amb calibre.


  • (1) Recorda que la velocitat del reconeixement del codi de barres estarà en funció de les condicions d'il·luminació des d'on escanegis el llibre, de la qualitat de la càmera del teu smartphone i de la connexió a la xarxa. Donat que la majoria d'aplicacions que't presento a continuació utilitzen el motor de barcode scanner pel scanning del codi de barres, et recomano d'instal·lar aquesta aplicació qualsevol que sigui la teva elecció.
  • (2) De fet, amb aquesta aplicació podràs escanejar no solament llibres, sinó qualsevol article que porti un codi de barres, una imatge, un objecte qualsevol. Es un producte tant potent i tant ben integrat en l'ecosistema d'aplicacions google que mereix un article que publicaré aviat i que ja pots consultar en aquest enllaç.
  • (3) Sobre el paper refMe també et permet catalogar CD's i DVD's, però els tests que he fet a casa no m'han acabat de convèncer. Altrament, la versió actual deixa molt que desitjar pel que fa a la seva integració amb altres aplicacions d'android: per exemple, si estàs llegint un article de El Periódico o La Vanguardia, pots crear un enllaç amb evernote, pocket, flipboard, etc., però no amb refMe.
  • (4) La massa de persones inscrites a goodreads és impressionant i, a nivell de xarxa social, segueix sent el millor que s'ha fet fins ara. Pots deixar i rebre comentaris sobre un llibre en particular; rebre actualitzacions cada cop que algú deixa una opinió sobre un llibre que t'interessi; crear widgets que pots incloure a un blog, compartir les teves lectures amb els teus amics via facebook, twitter o wordpress; fer que els teus comentaris sobre un llibre apareguin a les critiques d'amazon ... I pots definir la privacitat d'aquestes informacions.
  • (5) Com ja hem vist abans, bookCatalogue també pot sincronitzar el contingut de la seva biblioteca amb goodreads. Un eventual interès de guardar les dues aplicacions al teu smartphone és que, si no tens connexió GSM o Wi-fi (per exemple, als baixos d'una llibreria), amb bookCatalogue podràs comprovar si tens a les mans un llibre que ja corre per casa, amb goodreads no podràs fer-ho. 
  • (6) Cinc anys abans que amazon adquirís goodreads, aquest gegant ja havia comprat Abebooks. I gràcies a l'adquisició d'aquesta companyia, amazon es va fer amb el control del 40% de librarything i el del seu competidor Shelfari.

No comments: