Sunday, January 11, 2015

some suggestions to manage your library (3)

versió ampliada i actualitzada a evernote

Avui et proposo de veure quin és el procés que he seguit per importar a la base de dades de calibre el catàleg de llibres que he escanejat amb el meu smartphone.

En primer lloc, et proposo d'agafar el teu smartphone android i instal·lar-te des de google play dues aplicacions que ja vam veure a l'entrada precedent: Barcode Scanner i qualsevol de les altres aplicacions de les que't vaig parlar a l'article anterior: book catalogue, refMe, goodreads o librarything.

Comença per escanejar tots els llibres que vulguis importar i a identificar clarament aquells dels que no hagis pogut obtenir informació per fer un tractament de captura ulterior (1).

L'exportació de les dades  
Admetem que ja has acabat de escanejar tots els llibres que vols capturar a calibre. Ara t'explicaré ràpidament el que has de fer per exportar les dades que has capturat (2). Tingues però en compte que tots els passos que t'explico a continuació estan basats en la versió en anglès d'aquestes aplicacions. 
google books: Des del teu navigador (smartphone o ordinador), verifica que estàs connectat al teu compte google, punxa l'opció "My Library", selecciona una biblioteca i després punxa el simbol de l'engranatge i selecciona: "Export as XML". Enregistra el fitxer "[nom de la biblioteca].xml" al teu ordinador.
book catalogue: Des del teu smartphone, ves al menú "Admin" i selecciona l'opció d'exportació de la teva biblioteca en format csv. Respon afirmativament quan et demani si el vols enviar per correu electrònic, escolleix GMail per fer-ho i envia-te'l a tu mateix i descarrega't el fitxer "export.csv" al teu ordinador.
refMe: Des del teu navigador (smartphone o ordinador), verifica que estàs connectat al teu compte refMe, selecciona un projecte, punxa el botó "Export", selecciona la referència "EndNote" i enregistra el fitxer "export.xml" al teu ordinador.
goodreads: Des del teu navigador (smartphone o ordinador), verifica que estàs connectat al teu compte goodreads, punxa l'opció "My Books" (a dalt), seguida de "Import/Export" (a l'esquerra) i "Export to a CSV file" (a la dreta). Finalment, enregistra el fitxer "goodreads_export.csv" al teu ordinador.
librarything: Des del teu navigador (smartphone o ordinador), verifica que estàs connectat al teu compte librarything, punxa l'opció "More" (a dalt), "Import/Export" (a l'esquerra), "Export as tab-delimited text", "Export all books" i "download". Finalment, enregistra el fitxer "librarything[el teu nom d'usuari].tsv" al teu ordinador.
Control de les dades
Per la realització dels controls et proposo utilitzar MS-Excel (3) Com el programa d'importació de Calibre només utilitza aquests camps: Autor, Títol, Editor i Any de Publicació, no val la pena controlar res d'altre que aquests camps. En el cas de google books, comprovaràs que els dos únics camps realment utilitzables que ha exportat (i que utilitzarem!) son els del Autor i el Títol: son els únics que hauràs de controlar. En tots els casos, comprova que no hi ha camps buits i reemplaça els símbols que han reemplaçat els accents.
Fitxers XML: Cas que hagis optat per google books o refMe, obre MS-Excel i selecciona el tipus de fitxers "XML Files", selecciona el fitxer que has descarregat i a la finestra "Open XML" selecciona l'opció "As an XML table". Punxa "Ok" quan MS-Excel et proposi crear un Schema. Si has optat per l'opció de google books enregistra aquest fitxer amb "Save as type Text (Tab delimited)" i enregistra el fitxer com "google.csv". Si has optat per l'opció refMe veuràs que molts dels llibres semblen repetits tantes vegades com autors han participat en la seva redacció. Per eliminar els duplicats: selecciona "Data", "Filter" i "Advanced". A "List Range" selecciona la columna dels ISBN i selecciona "Unique Records Only". Copia els camps que han quedat en un altre full i, des d'aquest darrer full, punxa "Save as type Text (Tab delimited)" i enregistra el fitxer com "refMe.csv".
Altres fitxers CSV: Obre el fitxer CSV amb MS-Excel i l'opció "Text Files".  Selecciona la primera columna, ves al menú "Data" i selecciona "Text to Columns". Selecciona "Delimited i després "Next". Si has optat per book catalogue o goodreads selecciona "comma", si has optat per librarything, selecciona "tab". Controla el contingut dels fitxers com mencionat i enregistra'ls respectivament amb aquests noms: "bookCatalogue.csv", "goodreads.csv" o "librarything.csv"
Instal·lació de calibre
  1. En primer lloc, et proposo que punxis aquest enllaç i et baixis una versió portable de calibre que he preparat per la importació dels fitxers exportats per les aplicacions mencionades en aquest article. Descomprimeix el contingut en una carpeta qualsevol.
  2. Verifica que no tens cap instància de calibre oberta, obre la carpeta que acabes de descomprimir i fes un doble-clic a l'aplicació "calibre-portable".
  3. La biblioteca està buida i preparada per rebre les teves referències bibliogràfiques.

Importació de la biblioteca
  1. Punxa el botó "Import List". 
  2. Selecciona una opció d'importació a la pestanya "User Settings"
  3. Selecciona l'emplaçament on es troba el teu fitxer a la pestanya "CSV File".
  4. Punxa "Preview" i, si tot està en ordre, punxa "Next"
  5. La taula de la dreta presenta un bon nombre de camps en vermell amb "No Match" com valor del títol del llibre. Selecciona tots els valors amb CTRL+A i punxa el llibre amb un símbol "+". A continuació, punxa "Next"
  6.  A la finestra següent punxa sobre "Finish" per llençar el procés d'importació vers calibre de les teves captures. Just recorda que, en funció del nombre de llibres que hagis escanejat, el procés d'importació necessitarà un bon moment per completar-se. 

Importació de les metadades i de les cobertes
  1. Ves a calibre i selecciona tots els llibres de la biblioteca amb CTRL+A. Amb el botó dret de la rata selecciona les opcions "Edit Metadata" i "Download Metadata and Covers". A fi de veure més ràpid els resultats selecciona primer "Download only Metadata" i després repeteix el procés punxant a "Download only Covers"
  2. Selecciona els llibres un a un i punxa a "Edit Metadata". Controla les dades que acabes d'importar i aprofita per associar un fitxer text buid per cadascuna de les entrades desplaçant el fitxer amb la rata des de el teu escriptori fins la finestra que hi ha dalt a la dreta de l'editor. 
  3. Controla a la columna "Size" que tots els llibres tenen associat almenys un fitxer.
  4. Si els comentaris dels llibres no et convencen, recorda que pots trobar-ne altres de més adequats a les pàgines de lecturalia. Pel que fa a les cobertes dels llibres, potser també valgui la pena en alguns casos de veure si hi ha quelcom de millor a google images.

Migració a la biblioteca definitiva
Quan les cobertes dels llibres, les metadades i altres informacions que hagis anat configurant et semblin les adequades, serà el moment d'incloure els llibres que has capturat a la biblioteca definitiva. Es el moment de tancar aquesta instància de calibre, d'obrir la instància on vulguis importar els llibres i fer-ho punxant "Add Books" i la primera opcio de "Add Books from directories ...". Just recorda que tots els llibres que has importat es troben a la carpeta on has desat calibre, a la subcarpeta "Calibre Library".


  • (1) Verifica que estàs en una zona amb una bona connexió Wi.Fi. En principi, tots els llibres editats a Espanya entre 1972 i el 2008, tenen un ISBN que sovint està acompanyat d'un codi de barres. Abans i després d'aquests anys potser et trobis amb llibres que no en tenen. En aquest cas, hauràs de passar a la recerca manual amb google o a l'entrada manual dels llibres a calibre.
  • (2) Si trobes que tot el que ve a continuació és massa complicat, pots enviar-me per email el fitxer d'exportació en format csv. No puc assegurar-te quan trobaré el temps per fer-ho, però quan el trobi ja t'ho faré. De totes maneres, crec que val la pena que ho intentis perquè sembla molt més complicat del que ho és en realitat.
  • (3) Si tens instal.lat OneDrive al teu ordinador, utilitza aquesta carpeta per desar els teus fitxers i utilitza la versió gratuita de MS-Excel a la xarxa a office.com des del teu compte microsoft (hotmail, outlook, etc). Cas que utilitzis un altre programa de Full de Càlcul com, en el meu cas, LibreOffice Calc, contacta'm i t'explicaré el que has de fer. Altrament, tots els passos que't proposo estan basats en MS Excel.

No comments: