Wednesday, January 28, 2015

how I manage my bookmarks

Entre les notes que considero més important guardar i classificar es troben els bookmarks, que podem traduir com adreces d'interès, marca-pàgines, preferits, favorits, ... En la seva forma més bàsica, es tracta d'emmagatzemar al teu navegador l'adreça d'una pàgina per poder-hi accedir en un futur.

Com accedir als teus bookmarks des de qualsevol navegador o des de qualsevol aparell, és quelcom que't proposo de veure avui.

Navegadors com Firefox, Chrome, Opera, IExplorer, implementen eines que, a partir d'un compte, et permeten sincronitzar els teus bookmarks des de qualsevol aparell (ordinador, smartphone, ...) sempre que utilitzis el mateix navegador. Una altra possibilitat és exportar des de qualsevol d'aquests navegadors un fitxer actualitzat amb els teus bookmarks, desar-lo a un compte al cloud: dropbox, onedrive, box, copy, ... i importar-lo des del navegador i l'aparell amb els que vulguis treballar. Una altra possibilitat consisteix en utilitzar aplicacions com: delicious, zotero, netvibes (1) o, fins i tot, evernote. Pel que fa a xmarks, de lluny l'alternativa més interessant, és de pagament per android.. 

Donat que considero els meus bookmarks com les més importants de les meves notes, he basat la meva estratègia sobre dues premisses:
  • Limitar el nombre de bookmarks a l'essencial car, una gran massa de bookmarks, a més de demanar molt de temps per tenir-la al dia, és una garantia segura per reduir la velocitat del teu navegador.
  • No dependre d'un sol proveïdor d'espai al cloud per emmagatzemar una copia de seguretat dels meus bookmarks. Car, si tens tots els ous a la mateixa panera, qualsevol problema et deixarà sense accés a unes informacions que has passat hores a reunir.
Personalment, m'he decidit per seguir una estratègia basada en tres eixos:
  • En primer lloc només emmagatzemo al meu navegador (Firefox) aquells bookmarks que utilitzo més freqüentment i els sincronitzo amb Firefox Sync, el que me permet sincronitzar-los a diferents ordinadors de casa o de la feina: Linux, Windows 7, Windows 8, i Android. També els emmagatzemo els emmagatzemo a Xmarks: d'una banda, me permet accedir-hi des d'altres navigadors (IExplorer, Chrome o Opera); i, d'altra banda, me permet accedir als bookmarks d'una data determinada des de qualsevol d'aquests navegadors o des de la seva aplicació web.
  • En segon lloc, he obert un compte a pearltrees on he emmagatzemat aquells bookmarks que utilitzo més freqüentment. Altrament, la seva ergonomia remarcable me permet d'accedir-hi ràpidament des de qualsevol aparell: impressionant des d'una tablet o un smartphone. I potser el més important és que me permet compartir amb tu els meus bookmarks. Però també amb altres membres de la comunitat, el que m'ha permès descobrir pàgines molt i molt interessants que no coneixia.
  • Finalment, emmagatzemo copies de seguretat tant dels bookmarks com de la configuració del navegador (plugins, extensions, ...) a dos comptes diferents del cloud (per exemple, onedrive, copy, dropbox o box, tant se val).
Si coneixes zotero possiblement t'estiguis demanant perquè no he parlat d'aquesta eina super interessant. Doncs bàsicament, perquè tot i estar a cavall entre el gestionari de notes i el de bookmarks, no m'acaba de fer el pes ni davant d'evernote ni davant de pearltrees, en particular a Android. Actualment no l'utilitzo més que per projectes puntuals i, en aquest sentit, el recomano fortament per la penya que treballa en l'àmbit universitari o en el de la recerca.


  1. Francament no utilitzo netvibes des de que Dassault Systèmes el va adquirir, no tant per problemes ètics com pel fet que he deixat de trobar el feeling que tenia amb els seus autors.
  2. Una estratègia que puc aconsellar-te per reduir el nombre de bookmarks és la de guardar a evernote aquells bookmarks que ja no necessites fer servir freqüentment: per exemple a la fi d'un projecte o un canvi d'assignatura.

No comments: