Monday, January 19, 2015

some suggestions to manage your library (4)

 versió actualitzada a evernote

Als articles precedents d'aquesta sèrie t'he presentat una sèrie d'eines i de tècniques centrades en la recuperació de les metadades d'un llibre a partir del seu ISBN. Avui et presentaré una eina gratuïta que fa temps que corre per android, però que té una potència que mai no deixa d'impressionar-me: google googles.

Descarrega't l'aplicació al teu smartphone i comença per escanejar el que vulguis: una ampolla de cervesa, l'imatge d'una pintura d'un museu, un paquet de cereals ... google googles analitzarà l'imatge i obtindràs ràpidament les referències del producte (1).

Pel que fa al tema que ens interessa, la catalogació automàtica de llibres pot ser interessant:
  1. Recuperar automàticament les referències d'un llibre just a partir de l'imatge de la coberta.
  2. Donat que l'aplicació està equipada amb un potent OCR, també podem recuperar la descripció del llibre, generalment a la contraportada, copiar et text i integrar-lo a les metadades del llibre.
  3. Finalment, donat que l'aplicació està integrada en l'ecosistema d'aplicacions de google, quan acabi d'analitzar el text que hagis escanejat, et donarà com opció copiar-lo al clipboard o traduir el text en la llengua que vulguis.
Més enllà de la catalogació automàtica, puc imaginar-me a una biblioteca pública amb un vell llibre sense codi de barres escanejant un paràgraf per integrar-lo a les meves notes personals a evernote. Com pots veure punxant aquest enllaç, és el que he fet a casa amb un vell manual:
  1. Com el manual no disposava de codi de barres, he entrat manualment el ISBN del llibre manualment per recuperar a refMe.com la seva referència abans de copiar-la a evernote.
  2. Amb el smartphone, he escanejat el paràgraf en espanyol i he copiat el resultat del seu tractament OCR a evernote. He utilitzat l'opció de traducció per traduir el text en espanyol al català.
  3. Ja al meu ordinador, he trobat el text a evernote i no he hagut de fer res d'altre que unes mínimes correccions d'ortografia i l'eliminació de salts de paràgraf lligats al diferent format entre el text a una columna a evernote i el text a dues columnes del llibre.
Aquest és també el procés que segueixo amb la lectura d'ebooks amb una aplicació que't recomano: cool reader (2). Quan trobo un paràgraf que m'interessa, el selecciono i el copio a evernote que, junt amb el text seleccionat, també m'enregistrarà automàticament el nom del llibre i el del seu autor.


  • (1) Dones-li un cop d'ull a aquest vídeo: Google Goggles demonstration. Recorda que ha estat fet a finals del 2009 i que, des de llavors, tant el producte que estem analitzant com les referències de productes a la xarxa no han deixat de millorar-se.
  • (2) cool reader és una aplicació que suporta la lectura d'un munt de formats de fitxers, entre els que pots trobar: epub (non-DRM), fb2, doc, txt, rtf, html, chm, tcr, pdb, prc, mobi (non-DRM) i pml. A més, també integra el text-to-speech (TTS), síntesi de parla o producció artificial de parla humana, que, per exemple, et permet escoltar el contingut d'un llibre que estàs llegint mentre viatges al metro o al bus.

No comments: