Monday, January 26, 2015

roman empire geography

Barcino 3D (Google Play, iTunes): see video in Vimeo
Divendres passat estava llegint una noticia molt interessant sobre el projecte de recuperació dels papirs cremats de la biblioteca d'Herculà (1) i vaig dir-me que tenia entre les meves notes uns enllaços que m'agradaria compartir amb tu (2): espero que els trobis tant interessants com jo els he trobat.

No sé si coneixes l'aplicació Barcino 3D. Fa temps que la vaig baixar a una tablet. Més que res perquè me recordava un treball que vaig fer a l'assignatura de Geografia Urbana sobre la Barcelona Romana. L'aplicació es deixa veure. Sempre que no siguis un adepte dels vídeo jocs de l'estil de la saga Assassin's Creed, realitzada per la filial a Montréal de l'empresa francesa Ubisoft. Vull dir queno té la qualitat dels gràfics, el ritme, la vida, etc. d'aquest vídeo joc, però si li afegeixes un xic d'imaginació, podràs arribar a un resultat similar. Et proposo que li donis un cop d'ull al vídeo, et baixis l'aplicació, i facis un tomb per la vila.

Quan hagis acabat, et proposo de donar un cop d'ull a: Pleiades. Aquesta pàgina té com objectiu ser una plataforma de bescanvi d'informació sobre el món antic entre educadors, estudiants i entusiastes d'arreu del món. Actualment té una àmplia cobertura del món grec i romà, i s'està expandint a l'Orient Antic, Bizanci, el món celta, i la geografia del període medieval. Pots buscar el nom d'una ciutat en aquesta adreça i veure on es trobava (prova amb Barcino).

Pel que fa a la cartografia interactiva de l'imperi et proposo donar-li un cop d'ull a dues a adreces: Pelagios (3) i, dins d'aquest projecte, el Digital Atlas of the Roman Empire (DARE) de Johan Åhlfeldt (Lund University, Sweden).

Si el Digital Atlas of the Roman Empire m'ha impressionat, no trobo paraules per descriure la sorpresa que vaig tenir quan vaig veure el Route Planner d'OmnesViae: Itinerarium Romanum. Més enllà de la realització tècnica, he trobat senzillament impressionant la idea, les fonts utilitzades i la metodologia utilitzada pels càlculs dels itineraris basats en la Tabula Peutingeriana: el mapa de carreteres de l'imperi.

Som-hi, doncs. Et proposo de calcular l'itinerari entre "Barcenone /Colonia Barcino (Barcelona)" i "Tarracone /Tarraco (Tarragona)": entra aquestes informacions als camps "Ab" i "Ad", respectivament. Punxa després a "Ostendere"
Ab 'Barcenone' ad 'Tarracone'
Summa LXVII Milia Passuum / Leuga Gallica.
Fere V dies.
Passa't ara el resultat per Google Translate que, com ja saps, també et tradueix el llatí. Veuràs que l'itinerari, que passa per Ad Fines (Martorell), Antistiana (4) i Palturia/Palfuriana (El Vendrell) (5), cobreix una distància de 67 milles romanes. Si multipliques les 67 milles pels 1'481 m/milla romana, veuràs que la distància obtinguda s'ajusta molt a la que obtindràs si calcules un itinerari actual amb Google passant per l'AP-7 (humm ...). Ara bé, el que serà sensiblement diferent seran els cinc dies de durada del trajecte a OmnesViae (aprox. 20 km de marxa per dia), comparats amb una 1h15' que trobaràs a l'itinerari de Google.

I ja que hi som, uns enllaços de propina:

No comments: