Monday, September 26, 2016

egypt: the amazing forest in the desert



Avui m'agradaria parlar-te d'una noticia que no crec que hagis vist a la premsa. No presenta cap futur catastròfic del que t'acusi de ser el culpable passiu i presenta solucions a l'origen d'on es troben els problemes. Jo l'he descobert a principis de setembre, passejant-me indolentment per les pàgines del Daily Geek Show (1).

No vull acusar a ningú, perquè estic convençut que hi ha penya que ho fa de bona fe. Però estic molt cansat de la penya que es passa el dia dia culpabilitzant els seus conciutadans o els polítics del seu país amb el tema de l'avanç de la desertificació i la impossibilitat de frenar els fluxos migratoris que provoca. Ignorant, voluntària o involuntàriament, projectes esperançadors com el The Great Green Wall of Africa (2); no dient una paraula sobre l'estat de la recerca al voltant de conreus que poden sobreviure en períodes de sequera (3) o, no dient un mot sobre el tema que avui vull compartir avui amb tu: les plantacions d'arbres al desert aprofitant les aigües residuals dels grans centres urbans d'Egipte.

Es tracta d'un vell projecte de recerca iniciat a la dècada dels anys 1990 pel govern egipci. Conegut amb el nom de The Serapium Forest (4), te per objectiu recuperar pel bosc 36 llocs diferents del desert, gràcies a la utilització de les aigües usades dels grans centres urbans egipcis. Aigües que surten de les plantes de tractament lliures dels seus elements més perillosos, però que guarden una alta concentració de fosfats i nitrats que, contràriament al cas dels conreus, no representen cap perill per la producció forestal. Durant el desenvolupament del projecte s'han plantat una àmplia varietat d'espècies d'arbres natius, juntament amb espècies no natives de valor comercial com l'eucaliptus i la caoba.

Gràcies a una aigua altament carregada de nutrients, un sistema de rec eficaç, i un sol que cau a plom amb una força d'uns 2.200 KW/h per metre quadrat, Hany El Kateb (5) ens diu que els eucaliptus plantats a Egipte poden produir en tan sols 15 anys al voltant de 350 m3 de fusta per hectàrea. Comparativament, per produir la mateixa quantitat de fusta a una plantació de pins a Alemanya es necessitarien uns 60 anys.

En complement del vídeo (6) o l'article (4) de la Deutsche Welle i l'article de Daily Geek (1), et proposo donar un cop d'ull a aquesta presentació publicada per la FAO: Waste Water Reuse for Afforestation in Egypt (7). Però com aquest projecte a Egipte s'ha de situar en el context d'altres projectes d'utilització d'aigües usades en els països mediterranis, val la pena que li donis un cop d'ull a aquest article de Kalavrouziotis, I.K. (2015): Τhe reuse of Municipal Wastewater in soils. M'agradaria poder dir que la part del report dedicat a Espanya m'ha sorprès agradablement. No ha estat el cas.

Tornant al projecte egipci, he llegit comentaris, sostinguts amb arguments ecològics, que s'oposen a la plantació de boscos d'eucaliptus ... enllà on abans no hi havia res d'altre que el desert!


  1. En Égypte, une forêt a poussé au cœur du Sahara. Daily Geek Show. 05.09.2016
  2. Africa's Great Green Wall to stop the spreading Sahara. SouthAfrica.info, 13.05.2016
  3. FARRANT, Jill (2015): Como podemos hacer cultivos que sobrevivan sin agua?, TED Global Geneva.
  4. RISTAU, Oliver (2016): Sewage effluent fights desertification in Egypt, Deutsche Welle (DW). 17.06.2016
  5. Hany El Kateb és un enginyer forestal de la Technische Universität München (TUM) que, durant molts anys, ha participat en projectes d'investigació conjunta sobre les plantacions d'arbres al desert amb col·legues de la Ain Shams University de El Caire (RISTAU, 2016)
  6. Egypt: The Amazing Forest in the Desert | Global 3000, Deutsche Welle (DW), Youtube,19.11.2013 
  7. EL-SAYED, Kalifa and EL-SETTAWY, Ahmed A. (2013): Waste Water Reuse for Afforestation in Egypt. FAO Forestry.
  8. KALAVROUZIOTIS I.K. (2015): Τhe reuse of Municipal Wastewater in soils. Global NEST Journal, Vol 17, No 3, pp 474-486, 2015

No comments: