Thursday, September 22, 2016

smartflower - beyond the photovoltaic



Aquest dilluns Lluïsa va passar-me unes adreces molt interessants. Mira't els dos vídeos [1] [2] sobre els panells solars de la firma austríaca Smartflower. Després fes un tomb per una home page super ben treballada. I finalment, per deixar de banda l'efecte propagandístic de la cosa, fes un tomb pels comentaris que la penya ha deixat al segon vídeo.  

Els comentaris parlen del muntatge de la instal·lació fet per la divisió d'energies renovables de l'empresa francesa EDF (EDF ENR).
  • Veuràs que el propietari diu que ha pagat 19.000 euros TTC (amb totes les taxes incloses) pel Smartflower i la seva instal·lació. Que la garantia de la màquina és de 2 anys i la dels panells de 10 ans. I que també li han garantit una producció amb un rendiment mínim del 80% durant 20 anys pels panells.
  • Hi ha qui troba que es complicar-se la vida per 'solament' 3Kwh. El propietari respon que sols cal canviar els hàbits de utilització dels aparells domèstics, fent-los funcionar durant el dia i de manera esglaonada (no tots al mateix temps). Jo afegiria que hom considera que una família de 4 membres consumeix entre  3‘500 i 6‘000 kWh, caldria dimensionar adequadament la instal·lació en funció del nombre de persones que hi viuen, els aparells electrodomèstics que utilitzen i els seus patrons de consum. Exactament el mateix que hom hauria de fer a l'hora d'estimar quina és la potència que hom hauria de contractar amb una companyia elèctrica.
  • Veuràs que un senyor de Perpinyà diu que aquest sistema no funcionarà on ell viu car, quan el vent és fort, la flor es tanca. I ens diu que, a Perpinyà, no hi ha un sol dia que no faci un vent de tramuntana d'entre 90-120 km/h de mitjana! Deixant de banda que les informacions d'aquest senyor podrien interessar enormement als instal·ladors de parcs eòlics, el propietari li respon que ell viu a Avinyó, al bell mig de la zona del Mistral (pots comprovar-ho al moviment dels pins que surten al vídeo) i que la flor es tanca de tant en tant, però roman oberta la major part del temps . 
  • Finalment, veuràs als comentaris que l'argument que ha convençut el propietari de la instal·lació d'aquest sistema fotovoltaic és que, a diferència dels panells instal·lats a la teulada, Smartflower produeix un 40% més d'energia gràcies al seu seguiment del sol durant tot el dia, el que li  permet de cobrir un 90% de les necessitats del consum domèstic
Com sobre gustos no hi ha res escrit, aquells que prefereixin els panells solars tèrmics a la teulada per escalfar aigua destinada a la calefacció i l'aigua sanitària es poden mirar la presentació de Thermoslate en aquest vídeo produït pel lider mundial de la construcció de teulades en pissarra, l'empresa gallega CUPA Group. O per aquells que prefereixin instal·lar a la teulada panells fotovoltaics que no ho semblem, es poden mirar les teules solars Panotron Solar-F (ZR) de Gasser Ceramic o els panells solars en terracotta de EPFL-CSEM.

No comments: