Sunday, September 4, 2016

catalunya nord - el petit tren groc ... i altres histories



source: Süddeutsche Zeitung (1)
Fullejant per La Vanguardia, el passat 13.08.2016 vaig caure sobre un interessant article sobre El Tren Groc de la Cerdanya (2), que enllaça Vilafranca de Conflent amb La Tor de Querol i es va construir per tal d'apropar l'Alta Cerdanya amb Perpinyà. I acabo d'aprendre que, el seu punt culminant, l'estació de Bolquera-Eina, a 1593 m., és l'estació més alta de la xarxa de la SNCF (3)


No recordo gaire bé si tenia 13 o 14 anys el primer cop que vaig fer el trajecte durant un camp d'estiu a l'època en que era scout. Però deixant de banda altres detalls que ara no venen al cas, recordo que el tren era gairebé tant increïble com els paisatges, les obres d'enginyeria i els paisatges que travessava.

Sobre la historia de la seva construcció i de les seves obres d'enginyeria, m'agradaria recomanar-te que't passessis aquest vídeo (4) d'una emissió en català al canal regional de France 3: Viure al País (5). 

Parlant d'aquest programa, també valdria la pena que't miressis aquesta emissió sobre el Mémorial du camp de Ribesaltes (6), el camp de concentració on van acabar tants refugiats que fugien de les tropes de Franco (...)



(...) abans de l'arribada dels jueus, gitanos, col·laboracionistes francesos i presos de l'exèrcit alemany, algerians, vietnamites, ...que han deixat la traça del seu pas en les tombes del cementiri del camp.

Saps què? Et diré la veritat. En realitat m'agradaria proposar-te que, més que veure aquestes emissions, les escoltis. L'accent i els préstecs del francès dels entrevistats de la Catalunya Nord i l'accent i els préstecs de l'espanyol dels entrevistats de la Catalunya Sud, són remarcables!

No sé si tu penses el mateix, però jo encara espero el dia que tinguem una (o vàries!) TV que sigui capaç de travessar les fronteres internacionals, però sobretot les provincials, i recollir en els seus presentadors i els seus equips tota la riquesa dialèctica del català, arreu on es parla. TV3 podria haver estat aquesta televisió.


  1. Petit Train Jaune-Metro in die Berge, Süddeutsche Zeitung, 03.11.2011
  2. Bernaus, Lidia: Un apacible viaje a bordo del Tren Amarillo por la Catalunya del Nord, La Vanguardia, 13.08.2016
  3. El Tren Groc de la Cerdanya, tresncat.com
  4. VAP à bord du train jaune de Cerdagne, France3 Languedoc-Roussillon, 01.02.2015 (el vídeo de l'emissió no està ja disponible a les pàgines de France3, però el pots trobar a youtube)
  5. Me demano si el nom de l'emissió té alguna cosa a veure amb una vella organització socialista i autonomista occitana que tenia com a nom: Volem viure al païs.
  6. VAP au Mémorial du camp de Rivesaltes, France3 Languedoc-Roussillon, 18.11.2015

No comments: