Wednesday, September 21, 2016

suisse - l'explosion des pompes à chaleur


Multi-fracturation - Geo-Energie Suisse AG from clipbox on Vimeo.

El principi de la geotèrmia és que la temperatura augmenta a mesura que profunditzem en direcció del centre de la Terra. Hom pot afirmar a Suïssa que, a 100 m de profunditat, tindrem tot l'any  una temperatura de 12°C i a 300 m, al voltant de 20° C. Al voltant de 400 m, trobarem una temperatura suficient per escalfar directament un edifici sense bomba de calor i, a 5000 m, una temperatura amb la que podem produir vapor a pressió per generar electricitat amb una turbina.


Per raons lligades al clima del país i al cost dels sistemes de calefacció, la calefacció d'origen geotèrmic generada amb bomba de calor està molt generalitzada en Suïssa. Tant generalitzada que, en 2015, la producció de calor geotèrmica va ser de 3'408 GWh. En relació a 2014, aquesta producció es va incrementar gairebé un 12%. Tant generalitzada que, a principis del passat mes d'Agost, un article de 24 Heures parlava del gran èxit de la tecnologia geotèrmica i de les sondes geotèrmiques verticals (SGV) que fan que el nostre país tingui la concentració més gran per càpita d'aquests forats (s'estima que hi han unes 250'000 instal·lacions a tot el país)  que s'endinsen a 150-200 metres de profunditat per extreure la calor de la terra.

Seguint amb l'article de 24 Heures, sols a l'Estat de Fribourg n'hi haurien 15'000. I la seva proliferació estaria amenaçant ja l'estructura d'alguns aqüífers. A fi d'evitar-ho, l'Estat de Fribourg va decidir seguir l'exemple del que ja s'havia fet abans als cantons de Bern i de Zürich i va publicar en octubre 2015 una Carte d'admissibilité cantonale amb unes mesures que es van començar a desplegar el passat 05.08.2016.

Entre tant, pots visitar la pàgina de la penya de Géo-énergie Suisse, una filial del grup on treballo, i veure quin és l'estat dels projectes actualment en curs.  


Unes adreces útils:

1 comment:

Roy Batty said...

Groupe e, una de les empreses propietàries de l'empresa on treballo, anunciava per aquest cap de setmana dos dies de portes obertes per presentar a La Tour-de-Peilz, al cantó de Vaud, una instal·lació de calefacció a distància (CAD) que utilitza l'aigua del llac Léman per escalfar edificis i produir aigua calenta sanitària. Aquesta instal·lació, una de les més grans realitzades actualment a Europa, funciona gràcies a una tecnologia innovadora que assegura la calefacció i l'aigua sanitària a 300 edificis. Amb la generació de 35'000'000 kwh de calor a l'any, cobreix el consum anual de 3.000 llars i evitar l'alliberament de 10.000 tones de CO2 a l'atmosfera.

groupe e : Création de chaleur sans chaleur.