Tuesday, September 20, 2016

ozone hole has shrunk by 4 million km2 since 2000

Esperant veure si la noticia apareixia a les primeres pàgines de diaris o telenotícies, he decidit parlar-ne en aquest blog. Un grup de científics del MIT (1), en col·laboració amb investigadors d'arreu del món, van publicar el passat 30 de Juny un article on afirmaven haver identificat els "primers signes del restabliment" de la capa d'ozó a l'Antàrtida.


Les observacions i els resultats dels càlculs realitzats amb els models utilitzats pels investigadors semblen indicar l'inici de la recuperació de l'ozó antàrtic. Comparat amb les observacions realitzades l'any 2000:
  1. s'ha observat l'augment de la concentració de l'ozó en vertical, i
  2. també s'ha observat la disminució de l'extensió de l'àrea del forat d'ozó. 
Aquests resultats, publicats el mateix dia a Science (2), mostraven que la grandària mitjana del forat d'ozó mesurat cada mes de setembre s'ha reduït en més de 4 milions de km2: l'equivalent de la meitat de la superfície continental dels USA.

Tenint compte que aquests resultats han estat parcialment pertorbats per les erupcions volcàniques d'enguany: e.g. l'erupció del Calbuco, al sud de Xile, els resultats de la recerca semblen indicar que el forat tornarà als seus límits pre-industrials als voltants de la dècada de 2050.

L'equip de recerca associa el restabliment de la capa d'ozó amb l'èxit de l'aplicació del Protocol de Montreal (3): signat en 1987 i aplicat a partir del 1989, que va prohibir l'ús de clorofluorocarburs (CFC) en aerosols i refrigeradors.

Personalment, m'adhereixo a l'entusiasme de la professora Susan Solomon, del MIT, que va dirigir la investigació i que, en unes declaracions recollides per la secció de Ciència del Telegraph (4) va dir que:
Ara podem estar segurs de que les coses que hem decidit fer han posat al planeta en un camí que permet la seva recuperació. Vam decidir col·lectivament: Anem a desfer-nos d'aquestes molècules (NdA: els CFC). Ens hem desfet d'elles, i ara estem veient com respon el planeta.
Coautor de l'estudi, el Dr. Anja Schmidt, un investigador acadèmic en Impactes Volcànics, va afegir: "El Protocol de Montreal és una veritable success story que proporciona una solució a un problema ambiental global".


  1. CHU, Jennifer (2016): Scientists observe first signs of healing in the Antarctic ozone layer. MIT News Office, 30.06.2016
  2. SOLOMON, Susan (2016): Emergence of healing in the Antarctic ozone layer. Science Mag. 30.06.2016. DOI: 10.1126/science.aae0061
  3. Wikipedia: Protocolo de Montreal
  4. KNAPTON, Sarah (2016): Hole in ozone layer is closing and will be 'healed' by 2050, scientists say. The Telegraph, 30.06.2016.

No comments: