Monday, September 5, 2016

swiss national supercomputing centre (cscs)

ABB about 03|2016
Fa poc vaig recollir a la bustia de la feina el numero 03|2016 del magazine ABB about i vaig trobar aquesta infografia que, citant com a font top500.org: June 2016 | TOP500 Supercomputer Sites, presentava el Swiss National Supercomputing Centre (CSCS) de Lugano com el 7è més important del món.

Però si et mires el report del mes de Juny de top500.org: June 2016 | TOP500 Supercomputer Sites veuràs que, en segona posició, hi ha un nou centre de supercomputació xinès que no surt a la infografia i que envia el centre de Lugano a la vuitena plaça. Tot i això, segueix sent el primer d'Europa, i el seu accés segueix obert gratuïtament a tots els equips de recerca suïssos que participen en un procés d'avaluació científica competitiva.

Tot i que els principals usuaris són el Paul Scherrer Institute i el CERN, durant el 2011 aproximadament 2/3 dels recursos van ser utilitzats per quatre universitats suïsses: ETH Zürich, Universitat de Zürich, Universitat de Basel i EPF Lausanne, en activitats lligades principalment a la recerca en química, física, ciències de la terra i del medi ambient i nanociències.

A més dels supercalculadors, el CSCS també s'encarrega de la gestió dels recursos informàtics dedicats a projectes d'investigació estratègics i tasques d'interès nacional. Per exemple, des de l'any 2000, els càlculs per a la predicció digital del temps realitzats per MeteoSwiss es duen a terme al CSCS. Al gener de 2008, el primer 'operational high-resolution weather forecasting suite' d'Europa també es va fer en aquest centre.

No voldria acabar aquesta entrada sense recordar que, des d'un punt de vista institucional, el CSCS és una unitat autònoma de l'Institut Federal Suís de Tecnologia de Zürich (ETH Zürich). El que no impedeix que les seves instal·lacions i el personal que s'ocupa dels seus recursos es trobin a Lugano ... Venint d'on vinc, no puc oblidar que el Barcelona Supercomputing Center (el 93è del món) es troba a la vila que porta el seu nom. Però sóc un optimista i estic convençut de que un dia, a casa nostra, acabarem per entendre què volen dir els conceptes de 'descentralització' i de 'federalisme'. 

No comments: