Monday, July 9, 2018

un de cada quatre barcelonins ...

LatínCor. El Superlatino
Córsega 536 - Barcelona (08025) España
El passat 30 de juny la redacció de NacióDigital publicava una d'aquelles notícies que em fan pensar que, tampoc al camp sobiranista, la gent no té les coses gaire clares. La notícia portava per títol: Un de cada quatre barcelonins ha nascut a l'estranger (1). Si l'enciclopèdia catalana defineix l'estranger com el conjunt de països altres que el nostre (2) i veient que l'article de la redacció de NacióDigital es referia únicament als ciutadans nascuts fora de l'estat espanyol, hom podria deduir fàcilment que, en l'inconscient de la redacció, els ciutadans de l'estat espanyol no són estrangers i que el país d'on venen és també el nostre.

Ara seriosament, ja sé que els articles d'opinió del diari no van en aquesta direcció. I és justament per això que estic convençut de què a tots ens faria molt de bé llegir l'entrevista d'Amador Fernández-Savater a Edgar Straehle, publicada el passat 6 de juliol per eldiario.es: Independentismo no independentista, la complejidad del 'procés' y sus estereotipos (3).

Tornant a l'article de NacióDigital, començava així:
Barcelona ha incrementat en el darrer any la població fins arribar als 1.628.936 empadronats a 1 de gener de 2018. Segons l'Oficina Municipal de Dades de l'Ajuntament durant el 2017 la ciutat va augmentar en 3.799 habitants. Entre la informació analitzada per aquest organisme, constaten que per primera vegada la població nascuda a l'estranger supera les 400.000 persones i ja representa prop d'un quart del volum de residents.

També detalla que hi ha més dones de nacionalitat estrangera que homes i que els principals països d’orígen de la població nascuda a l'estranger són Perú, Argentina, Equador, Colòmbia, Pakistan i Itàlia. L'anàlisi del padró també confirma un lleuger increment de la població infantil i juvenil a la ciutat, que compta amb 205.911 nenes i nens menors de 15 anys i que representen un 12,6% de la població resident.
Més endavant continua dient que:
Pel que al pes de la població estrangera, l’informe constata que augmenta i se situa en la xifra més elevada, superant el record assolit el 2009, i superant, per primera vegada, els 300.000 habitants. En concret, a Barcelona residien, a 1 de gener de 2018, 301.626 estrangers, equivalent al 18,5% de la població. Aquesta xifra suposa un augment de 12.951 persones de nacionalitat estrangera respecte les dades de gener de 2017 (4,5%).

Durant l’any 2017 les nacionalitats que més van créixer són Itàlia (2.228), Veneçuela (1.659), Hondures (1.537), Colòmbia (1.133), Perú (697) i Xina (689). De les nacionalitats que més han augmentat, Hondures, Veneçuela, Colòmbia (a més d’Ucraïna) son les que més sol·licitud d'asil i refugi s'han rebut.
No estic massa convençut de què en Graupera, l'Albiol o en Valls s'hagin llegit unes dades de l'Oficina Municipal de Dades de l'Ajuntament de Barcelona que tinc com el sentiment que no deuen ser molt diferents de les dades d'altres ciutats de la corona metropolitana. O, en cas que les hagin llegit, que hagin considerat interessant sortir dels seus propis estereotips.

Parlant d'estereotips, crec que val la pena donar un cop d'ull al llistat de països en la gama de productes de LatínCor. El Superlatino. O a l'article que directe.cat publicava el passat 7 de juliol sobre LatinosPorLaRepública (4). O l'article que Guillem Martínez publicava el passat 4 de juliol a CTXT (5). I és que, en aquest món que ens volen presentar com a dicotòmic, res és exactament el que vol representar ser. I, francament, vist el camí que portem, a mi ja em va la mar de bé que sigui així.


  1. Un de cada quatre barcelonins ha nascut a l'estranger, NacióDigital, 30.06.2018
  2. enciclopèdia.cat: estranger
  3. Amador Fernández-Savater: Independentismo no independentista, la complejidad del 'procés' y sus estereotipos, eldiario.es, 06.07.2018
  4. Gerard Sesé: Neix LatinosPorLaRepública per a respondre dubtes sobre la independència, directe.cat, 07.07.2018
  5. Guillem Martínez: Parlem, CTXT, 04.07.2018

No comments: