Sunday, July 1, 2018

lausanne (ch): street art

Marie Nicollier:Lausanne effaçait ses graffitis, maintenant elle les expose, 24 Heures, 13.05.2016
Fa molt de temps que els temps van canviar. Si fa anys els grafitis eren estigmatitzats pels mitjans de comunicació i esborrats per les autoritats, des del 2005 el Délégué à la jeunesse i els treballadors socials hors-murs (TSHM) de la municipalitat de Lausanne organitzen tallers d'art urbà que tenen com a objectiu estimular la creativitat dels joves, ensenyar-los tècniques d'art urbà, oferir-los espais d'expressió vinculats a aquesta cultura i donar suport als joves talents que estan fora dels circuits de formació tradicionals. Aquests cursos també fan possible la prevenció, conscienciant als joves en la pràctica legal del grafiti i el respecte de l'espai públic (1).

Els tallers d'art urbà tenen lloc cada any a un districte diferent de la vila, permetent així decorar un nou lloc de la ciutat: al Flon, a l'estació centrals dels ferrocarrils federals, a Beau-Séjour, a Praz Séchaud, etc. Durant les vacances escolars, els joves de 13 a 18 anys poden seguir una formació gratuïta a l'art del grafiti i altres tècniques de pintura. Gràcies al consell d'artistes confirmats, poden així descobrir diferents corrents artístics urbans (2).

L'actual Délégué à la jeunesse afirma que hi ha contactes molt fluids amb la comunitat dels artistes i els propietaris o administradors d'edificis: "Rebo sol·licituds d'administradors de finques o de propietaris particulars que volen un mural. També dels artistes que ens demanen autoritzacions per llocs que han identificat".

Lausanne és avui una de les ciutats de Suïssa que ofereix el nombre més elevat de "Hall of Fame" (set), aquestes parets que permeten la pràctica de grafitis de qualitat realitzats per artistes confirmats, entre els quals, alguns viuen del seu art. Car, al mercat dels grafitis, algunes obres es poden vendre per 100.000 CHF a una subhasta ... " (3).

El valor d'aquestes obres pot ser tan elevat que, el passat mes de maig, Els Verds de Lausanne (4) es queixaven de la seva manca de protecció, posant com a exemple el fet que, de les 18 obres que l'artista francès Invader (5) va instal·lar a Lausanne, només en quedi una. Totes les altres han estat presumiblement robades per gent que les han venut a col·leccionistes.

De totes maneres, no et voldria enganyar. Segueix havent gent que no vol jugar el joc proposat per la municipalitat i que es dedica a deixar tags enllà on pot: si pot ser damunt dels grafitis artístics que cotitzen una fortuna, encara millor. Imagino que mentre no es dediquin a fer grafitis sobre temes polítics podran seguir fent el que vulguin. Altrament, gasten grans quantitats de pintura que, ni crec que la regalin, ni que la venguin a 50'000 comerços. Segurament, mentre ells provoquen la indignació dels electors, altres poden justificar un còmode pressupost destinat a la policia local i els serveis de neteja públics i privats.

Tornant al tema original, el meu artista preferit és Antoine Guignard (6), un autodidacte que va nàixer a un dels llocs més màgics d'aquest país: la Vallée de Joux (7) i que ha evolucionat des del grafiti fins a desenvolupar en 2017 una tècnica: l'Street Poncing que, gràcies a un bufador i al paper de vidre, està deixant una empremta remarcable a nombroses edificacions de fusta del nostre país (8). La darrera, actualment en curs de realització és una obra de 150 m² (9) a l'Espace Gruyère de Bulle (10) (no et perdis aquest vídeo!)

Le Matin: Il invente le «graffiti» montagnard, Youtube, 04.09.2017


See also:

  1. La Ville de Lausanne initie les jeunes à l'«art» du graffiti, batimag.ch, 11.08.2011
  2. Ville de Lausanne - Art Urbain
  3. Marie Nicollier:Lausanne effaçait ses graffitis, maintenant elle les expose, 24 Heures, 13.05.2016
  4. Anne Caldelari: Art urbain : Pour une géographie des site dédiés, Les Verts-VD.ch, 17.05.2018
  5. Invader: Home Page \\ Wikipedia: Invader (artiste)
  6. Antoine Guignard: Home Page 
  7. Vallée de Joux: Home Page
  8. Le Matin: Il invente le «graffiti» montagnard, Youtube, 04.09.2017
  9. Une fresque géante à Espace Gruyère, La Télé, 13.06.2018
  10. Espace Gruyère: Home Page

No comments: