Tuesday, July 24, 2018

in god we trust. all others must bring data

Nasa Goddard: Lights of Human Activity Shine in NASA's Image of Earth at Night, Youtube, 12.04.2017

Avui m'ha fet gràcia intitular aquesta entrada amb una cita de William Edwards Deming (1): In God we trust. All others must bring data, per compartir amb tu un article que vaig llegir a l'edició en francès de Slate el passat 16 de maig: Les photos satellite, un moyen efficace de révéler les pays qui gonflent leur PIB (2).

Luís Martínez, politòleg de la Universitat de Chicago, volia comparar les dades de la lluminositat que presenta de nit la Terra amb les xifres oficials del creixement del PIB de diferents països. El seu objectiu era determinar si els països classificats com a "no lliures" per la Freedom House (3) menteixen en les seves estadístiques econòmiques.
Els estudis realitzats pels investigadors de la Universitat de Chicago fan part d'una nova àrea de recerca anomenada "forensic economics" (4). En lloc d'acceptar les estadístiques governamentals com si estiguessin gravades en marbre, aquesta disciplina utilitza dades alternatives (com ara les dades de la lluminositat de les zones econòmicament més desenvolupades del planeta) per comprovar les xifres lliurades pels governs.
Martínez va decidir doncs treballar sobre una base establerta pels resultats d'estudis precedents: vista des d'un satèl·lit, la il·luminació nocturna d'un país és un bon indicador per avaluar el creixement del seu PIB. Com més brillant sigui un país millor serà la seva situació econòmica.

Martínez va poder veure en els resultats obtinguts que, en línies generals, els règims autocràtics inflen entre un 15% i un 30% les seves xifres sobre creixement econòmic.

Segurament estàs pensant que no calia cap observació per satèl·lit per arribar a aquesta conclusió. Però, com deia Deming: In God we trust. All others must bring data. De totes maneres, tampoc està gravat en marbre que el creixement econòmic sota una dictadura vagi lligat inexorablement a una passió compulsiva del seu govern per electrificar el territori i il·luminar els carrers de les grans viles en hores de toc de queda. En qualsevol cas, la cita que val realment la pena retenir és aquesta: There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics (5)


  1. Wikipedia: W. Edwards Deming
  2. Aurélie Rodrigues: Les photos satellite, un moyen efficace de révéler les pays qui gonflent leur PIB, Slate, 16.05.2018
  3. Freedom House, The Democracy Project: Home page
  4. National Association of Forensic Economics (NAFE): Home Page
  5. Three kinds of lies: Lies, Damned Lies, and Statistics, publicat en aquest bloc, 11.01.2018

No comments: