Sunday, July 22, 2018

suisse: glaciers rocheux

Glacier rocheux au Val Sassa, Parc Naziunal Svizzer
La pàgina en francès de Wikipedia dona aquesta definició d'una glacera rocallosa: Una glacera rocallosa és una massa d'enderrocs barrejats amb gel que es desplaça a una velocitat molt lenta (uns pocs centímetres a uns metres per any) sobre un pendent. Al llarg de diversos milers d'anys, aquest desplaçament genera una morfologia similar a un flux de lava, que a vegades arriba a diversos quilòmetres, particularment identificable en paisatges de muntanya (1).

Avui m'agradaria compartir amb tu un reportatge curt que van passar al Téléjournal de la RTS del passat 16.07.2018 sobre la vigilància de la fosa del gel del permafrost (2) sobre el que reposen els enderrocs units pel gel a la Val d'Anniviers (3). Entre altres, el reportatge presenta unes imatges espectaculars de la "lave torrentielle" del 2012 i els importants treballs d'enginyeria que s'estan portant a terme per assegurar la protecció de la població que viu a la vall.

Changements climatiques: les chaleurs de ces derniers jours accélèrent la fonte du permafrost en haute montagne,
RTS, Téléjournal 19h30, 16.07.2018


  1. Wikipedia: Glacier rocheux // veure també: Société Suisse de Géomorphologie: Typologie et âge des glaciers rocheux // Formes de relief périglaciaire: Glaciers rocheux, geol-alp.com. No t'oblidis de donar també un cop d'ull a Instutut d'estudis catalans. Diccionari de geologia: glacera rocallosa. I recorda que a la Catalunya Sud els pots trobar una glacera rocallosa fòssil a l'estany de la Ratera, a Aigüestortes (Claude Beaudevin: Les glaciers rocheux, geoglaciaire.net, 11.08.2011)
  2. Veure articles dedicats al permafrost en aquest bloc.
  3. Val d'Anniviers: Home Page

No comments: