Wednesday, July 4, 2018

lausanne - history of swiss anarchism

Le Réveil socialiste-anarchiste - Genève (CH) - manchette du numéro 282 du 11 juin 1910
By Unknown. see on ephemanar-  and Wikipedia Commons
El 27.03.2017 la Tribune de Genève publicava una notícia sobre la troballa d'una càpsula del temps (1) durant uns treballs de renovació que s'estaven fent a Ouchy (2).

Una càpsula del temps que s'havia submergit en el ciment d'una pilastra el 07.07.1900 i que contenia un diari del dia, una carta cal·ligrafiada pels treballadors i un segell oficial.

Sobre la sorpresa de l'autor de l'article per l'elecció del diari que es va ficar a la càpsula, dir que és probable que els treballadors de la construcció fossin anarquistes d'origen italià (com ho eren molts en aquella època), però és encara més probable que l'autor no s'hagi mirat el peu de la imatge que acompanya l'article: Le Réveil, bimensuel anarchiste fondé par le Tessinois Louis Bertoni, fut publié à Genève du 7 juillet 1900 au 28 août 1940. No era doncs solament el 'diari del dia', sinó la primera edició d'un bimensual (no era un diari) amb una orientació ideològica amb què probablement simpatitzaven els treballadors.

Què et sembla si llegim junts què diu Wikipedia sobre Luigi Bertoni (3) i sobre el bimensual Le Réveil anarchiste (4)?  Que et sembla si veiem junts què va passar a Ginebra amb aquells que van donar el seu suport a la revolució anarquista a Espanya? Què et sembla si descobrim junts una Suïssa que coexisteix amb la que ens presenten com la seu de les grans banques i les grans multinacionals o com a destí turístic a Lonely Planet (5)? Una Suïssa que ja vam descobrir junts el passat mes de maig en un post d'aquest bloc dedicat a Alain Tanner (6).


A més de les notes que pots trobar a continuació et passo dos articles molt interessants amb referències al Centre International de Recherches sur l’Anarchisme (CIRA) de Lausanne. que m'han fet arribar dos bons companys:

  1. Un journal anarchiste de 1900 découvert à Ouchy, Tribune de Genève, 27.03.2017
    Wikipedia: Càpsula del temps [en] [fr] [ca]
  2. Wikipedia: Ouchy [en] [fr]
  3. Wikipedia: Luigi Bertoni [en] [fr] [it] [es] \\ Bertoni, Luigi: Luigi Bertoni Papers, International Institute of Social History (IISH), Amsterdam. \\ Bertoni, Luigi: Biblioteca Franco Sarantini
  4. Wikipedia: Le Réveil anarchiste
  5. Manon Pulver: A Genève, la pensée libertaire a pignon sur rue, Le Temps, 02.07.2015 \\ Centre International de Recherches sur l'Anarchisme (CIRA): Home Page \\ Renversé, Information et luttes Suisse Romande: Home Page \\ RAGE (Réseau Antifasciste Genève): Home Page \\ Anarchistische Buchmesse / Salon du livre anarchiste
  6. Alain Tanner, 11.05.2018 en aquest bloc

4 comments:

Israel Hands said...

Curiosa troballa la de la càpsula del temps,que posa al descobert una part del ideari socio-polític d´aquest país.Un ideari que sempre s´ha intentat amagar,que sempre ha fet nosa.Amb el teu permís m´agradaria afegir aquest enllaç als que tú has posat en aquest post.

Roy Batty said...

Hi Hands.

Abans de res deixa'm dir-te que aquests dies he anat un xic de bòlit, però que finalment he pogut deixar-te una resposta a alguns comentaris que havies deixat en alguns posts.

Respecte a aquest post, gràcies per l'enllaç. Junt amb un altre que m'ha passat aquesta tarda un altre company, l'he afegit al final de l'article.

Just deixa'm afegir que, sobre els orígens de l'anarquisme a Suïssa, val la pena mirar-se la vida de Bakunin a Wikipedia. Per exemple, just per l'anecdotari, a la versió en francès: Mikhaïl Bakounine, pots trobar que Va morir a Bern l'1 de juliol de 1876. Està enterrat al Bremgartenfriedhof de Bern, on encara es pot veure la tomba que va ser renovada el 1916 pels dadaistes del Cabaret Voltaire.

Dues visites que haurem d'organitzar el dia que ens jubilem!

Israel Hands said...

Se´ns gira feina el dia que ens jubilem :)

Roy Batty said...

Siii !!! ;D