Wednesday, July 17, 2019

notes sobre la resiliència

by Romain Thiery, boredpanda.com

Sovint em quedo bocabadat quan sento que els evangelistes de les catàstrofes ecològiques associen el que podria ser una catàstrofe per a la humanitat amb la convicció que també ho seria per a la vida al planeta.

Aquest discurs es justifica si tenen unes creences religioses basades en la bíblia hebraica i les diferents religions que han derivat d'aquesta. Així, la vida en aquest planeta (l'única que, a hores d'ara coneixem) no tindria cap altra justificació que la d'estar al servei de l'existència humana, i perdria tot sentit i acabaria per desaparèixer amb la nostra eventual desaparició.

Romain Thiery (1) és un fotògraf professional nascut a Montpeller que fa uns deu anys va seguir el treball de la seva mare, especialista en fotografia del patrimoni. Aquesta afició es va convertir en una passió i, finalment, en una professió. Ha estat viatjant per Europa a la recerca de llocs patrimonials oblidats on la natura ha acabat per retrobar els seus drets.

El resultat de les fotografies que ha anat publicant a boredpanda.com és simplement espectacular. I, si calia, una prova més de què la natura pot fer prova de la seva resiliència (2), tornant a prendre el seu lloc si un dia la humanitat desapareix del planeta. O, sense anar tan lluny, a grans zones de la Espanya interior, afectades per la despoblació del món rural (3).

Una altra corda en l'arc d'aquesta hipòtesi la podem trobar en aquest reportatge d'Euronews. On hom pot seguir trobant vida a un dels llocs més inhòspits del nostre planeta: Río Tinto (4).

Euronews (en español: Astrobiología: Río Tinto es Marte, en la Tierra, Youtube, 15.02.2018

  1. Romain Thiery: boredpanda.com
  2. Wikipedia: Resiliència
  3. José M. Rey Benayas: El otro efecto de la despoblación y del abandono de cultivos: la resilvestración del paisaje, eldiario.es, 06.06.2019
  4. Wikipedia: Tinto

No comments: