Tuesday, July 9, 2019

sobre la pintura blanca i el canvi climàtic


Menorca Diferente: Binibequer – Silencio por favor

Des de la nit dels temps, els pobles de la Mediterrània es caracteritzaven per tenir les façanes i les taulades de les cases dels seus pobles pintades en blanc, i amb finestres petites per a protegir-se de la calor en aquells llocs en què els raigs del sol incideixen intensament durant tot l'any: era una forma fàcil, econòmica i natural de mantenir fresc l'interior dels habitatges (1).

Anys més tard algú va posar de moda la construcció d'habitatges que no tenien cap mena d'aïllament tèrmic, ni als murs ni a la pintura que els cobrien, amb grans finestres i, per a protegir-se de la calor, la proliferació d'aparells d'aire condicionat que abocaven al carrer la calor que extreien dels habitatges.

A una entrevista que la BBC va fer a l'antic secretari de l'ONU: Ban Ki-moon (2), aquest ens va recordar allò que mai no hauríem d'haver oblidat. Un projecte realitzat el 2017 a la ciutat d'Ahmedabad (3), on les temperatures estivals poden arribar als 50 °C, i on més de 3.000 taulades es van pintar amb calç, va demostrar que els edificis emmagatzemaven menys calor. Aquesta mesura podia reduir la temperatura d’algunes teulades de fins a 30 °C, i la de l'interior dels edificis i les cases de fins a 7 °C.
Segons el Berkeley Lab (Califòrnia, USA), durant una típica tarda d'estiu, una teulada blanca i neta pot reflectir el 80% de la llum solar i fer baixar la temperatura (4) de l'edifici.
En qualsevol cas, no es tracta però d'una experiència que estigui lligada únicament a l'Índia. Fa molts anys Ronnen Levinson i Hashem Akbari van publicar un article que no devia llegir massa gent: Potential benefits of cool roofs on commercial buildings: conserving energy, saving money, and reducing emission of greenhouse gases and air pollutants (5).
Actualment algunes ciutats comencen a prendre seriosament el problema en mà. A New York, per exemple, gairebé un milió de m2 de teulades s'han pintat en blanc en els últims anys. I aquestes taulades fredes, han suposat una disminució del 40% en l’ús dels aparells d’aire condicionat als edificis on s'ha fet!!!

Citant investigacions realitzades al Berkeley Lab, l'article de la BBC (2), ens diu que una difusió arreu del món de teulades fredes reflectants podria produir un efecte de refredament global equivalent a 24 gigatones de CO2: o l’equivalent de les emissions de 300 milions de cotxes durant 20 anys.

Pot ser que cobrir les taulades de pissarra o de quitrà i importar costosos equipaments en aire condicionat no hagi estat mai una bona idea. I pot ser que tampoc ho sigui esperar que els anglosaxons ens expliquin el que s'havia fet des de sempre a la Mediterrània. I el mateix passarà quan algú torni a descobrir el que feien els nostres avantpassats amb les cisternes on recollien l'aigua de la pluja: molts dels meus companys a la feina, aquí a Suïssa, ja fa temps que ho fan pel rec del jardí.


  1. Lidia Bernaus: Blanco sobre blanco, ocho mágicos pueblos de España, La Vanguardia, 16.08.2017
  2. Reality Check team: How much can painting a roof white reduce its temperature?, BBC News, 31.05.2019 || Wikipedia: Ban Ki-moon
  3. Wikipedia: Ahmedabad
  4. Berkeley Lab (2019): Cool Roofs ||
  5. Ronnen Levinson and Hashem Akbari: Potential benefits of cool roofs on commercial buildings: conserving energy, saving money, and reducing emission of greenhouse gases and air pollutants, Energy Efficiency (Levinson, R. & Akbari, H. Energy Efficiency (2010) 3: 53. https://doi.org/10.1007/s12053-008-9038-2)

No comments: