Wednesday, July 24, 2019

banksy's - the gleaners

Banksy at Bristol City Museum, The Guardian, 12.06.2009

Avui m'agradaria compartir amb tu una obra d'art d'un dels artistes més cotitzats del moment: Banksy (1). Si ja t'has deixat caure pel meu magazín de Street Art a Flipboard (2), hauràs vist un munt d'imatges d'ell.

Es tracta d'una obra que Banksy va presentar el juny del 2009 a una exposició amb més de 100 obres de l'artista que es va preparar en secret al Museu de la Ciutat de Bristol (3) (4): la reproducció d'una pintura de Jean-Francois Millet (5): Des glaneuses (6).

Una obra d'art que, en el moment de la seva presentació, va destacar per la seva gran càrrega de crítica social.
Al fons de la imatge podem veure una collita de blat abundant i un cel carregat d'ocells esperant el bon moment per menjar els grans oblidats. Però en primer pla, la imatge ens presenta unes camperoles a les quals es permetia recollir els grans que encara quedaven per terra després de la collita (des glaneuses). Una al·lusió a una obra de Balzac on, un dels seus personatges, el comte de Montcornet (7), les volia privar d'aquest dret.

La reproducció de Banksy fa un pas més enllà de l'original de Millet. Retallant de la pintura a un dels personatges i deixant-lo escapar dels seus límits i de la interpretació limitada que acompanya la qualitat estàtica d'una imatge, Banksy ens presentant un personatge que pot tenir una existència pròpia fora del seu marc i li dona una nova perspectiva a l'obra original.
No m'interessa gaire, ni entenc massa bé, la raó de la gran animositat d'alguns crítics -especialment alguns de eldiario.es-, amb l'obra de Banksy, i més especialment, del personatge que s'amaga al seu darrere. En tot cas, i sobre l'obra que avui volia compartir amb tu, he llegit en alguns articles autèntiques diatribes sobre el mal gust de Banksy per apropiar-se de l'obra de Jean-Francois Millet i, d'alguna manera, carregar-se l'original. Probablement es tracti de crítics d'art que no han vist mai una obra que Van Gogh va pintar en abril de 1890 i que es troba actualment a Zurich, a la Foundation E.G. Bührle,: Two digging peasant-women digging on a snow-covered field (8) ... i no va ser l'única obra de Jean-Francois Millet que Van Gogh va reproduir lliurement! (8)


  1. Wikipedia: Banksy
  2. Flipboard: David Guasch - Street Art 
  3. Banksy at Bristol City Museum, The Guardian, 12.06.2009
  4. Steve Wright: First Night: Banksy, City Museum and Art Gallery, Bristol, The Independent 13.06.2009
  5. Wikipedia: Jean-François Millet
  6. Wikipedia: Des glaneuses, The Gleaners
  7. Wikipedia: Honoré de Balzac: La Comédie humaine, (1829-1850)
  8. Wikipedia: Copies by Vincent van Gogh - Copies after Jean-François Millet

Altres articles sobre Banksy. En la meva modesta opinió, alguns d'ells demanarien una avaluació psicològica urgent dels seus autors.

No comments: