Thursday, August 29, 2019

barcelona i la memòria històrica - nou barris

José Molina Ayala: A Nou Barris, Youtube, 08.05.2019

Cada vez que veo este video y escucho tus palabras se me hace un nudo en la garganta.

Hace unas semanas comentábamos nuestro pasado en el barrio, cuando éramos unos chiquillos y bajábamos por la cuesta de Felanitx o la de la entrada al Manicomio con los patines de cojinetes (1).

Cuando hablas de tu colegio, el Ramiro de Maeztu  (el Francisco Giner de los Ríos (2), al que los falangistas le cambiaron el nombre), recuerdo que Carme Martin lo describió así en su blog Memoria dels barris (3):
(...) hi havia una escola que els republicans havien batejat amb el nom del pedagog Francisco Giner de los Rios que fou fundador, al 1876, i director de la Institución Libre de Enseñanza i que després de la guerra va rebre el nom de Ramiro de Maeztu. Aquesta escola, l'edifici de la qual escara existeix però amb altres usos, disposa d'un cos central i dues ales adossades, una a la dreta pels nois i una a l'esquerra per a les noies.
En 1960, data en què nosaltres anàvem a l'escola, la part dels nois estava dirigida per un capellà vestit de negre amb un barret negre d'ala ampla, que feia un yuyu de deu-ni-do, a les noies ens dirigien devotes mestres d'afiliació falangista, algunes d'elles amb bigoti i tot. Cada matí en entrar a l'escola ens feien cantar el "Cara al Sol" i en el mes de Maria es bastia un altar en la sala de l'entrada i els alumnes donaven diners per comprar flors blanques a la Mare de Déu, tot plegat en un temps que quasi no hi havia diners per menjar decentment..
Tot sortint de classe a les sis, es cantava en formació "En pié camarada", amb l'aire més marcial possible.
Un cop a l'any ens seien en una cadira amb una taula al davant i un mapa d'Espanya o una simulació de paisatge al darrera i ens feien una foto. La bata blanca de l'escola (els nois duen la típica de ratlletes de color blau marí), els nostres tallats de cabell casolà, plomes i llibretes, totes ben posades i formals. De tant en tant, eren considerats amb el nivell econòmic dels alumnes i si es tenien germans en el mateix edifici, del mateix sexe és clar, ens era permès fer-nos les fotos junts, donat que calia estalviar.
La Missa obligatòria diumenge i festes de guardar i per donar constància de la teva assistència, havies de lliurar a la mestra el full dominical.
Entre els finals dels cinquanta i mitjans del setanta, els dijous donaven un got de llet en pols i una mica del que ens deien que era "formatge", una mena de producte d'un color groc tot especial, amb la finalitat d'ajudar la manca de vitamines que tots plegats patíem, sembla que ens el va regalar el bon govern Americà.
Como mi madre se oponía a que estudiara en una Escuela Nacional, encontró una "escuela privada" que, como te dije en el comentario que te dejé en el video que abre esta entrada, estaba en un subterráneo de un local del paseo Verdun donde nos hacinábamos decenas de críos y donde ahora hay una tienda de informática: entonces se llamaba "Colegio Academia Fleming". Fue allí donde hice la mayor parte de mi escuela primaria. Después, no hubo otra que pasar por el tubo. Pero como soy más joven que tu, me libré de cantar el "Cara al Sol" y de justificar si había ido a misa el domingo, aunque no de la formación marcial antes de entrar a clases, mientras se izaba la bandera nacional, ...  Muy poco tiempo después también se olvidaron de hacernos formar ante la bandera  y empezaron a haber clases mixtas. Librarse de las clases de religión (católica, of course) y de las de Formación del Espíritu Nacional (FEN), tomó mucho más tiempo. Escucharlos hablar ahora contra el adoctrinamiento de los chicos en la escuela ...

Ya para acabar y cambiando de tema, estuve leyendo los comentarios que te dejaron antes del mio en el video de Facerias (cf. 1). Estoy de acuerdo con Maria Luisa (MerylTutoriales) en lo de contactar a Media Pro para sugerirles la producción de un video, siguiendo la idea argumental del tuyo y el de la entrevista que te hizo el equipo de Relligant Nou Barris (4). Creo que seria una buena idea para recordar quién era Facerias y llamar la atención sobre el hecho que España sea el único país europeo que sigue considerando como terroristas a los resistentes antifascistas.

Un abrazo muy fuerte desde Suiza!

  1. Ver hilo de nuestra conversación en este video: Jose Molina: Muerte de un anarquista- Facerias - I- Vidas marcadas, Youtube, 29.07.2016
  2. Wikipedia: Francisco Giner de los Ríos [es] [ca]
  3. Carme Martin: Història del barri de Can Peguera, memoriadelsbarris, 09.11.2011
  4. Relligant Nou Barris: L'emboscada i mort de Facerias, Youtube, 29.04.2019

No comments: