Thursday, August 8, 2019

l'operació moisès

Sergio A. Schwejk: Operación Moisés (Catalán subtitulado al castellano), Youtube, 17.06.2019

Pot ser que, com a mi, t'apassionin els grans clàssics de les novelles d'espionatge: John le Carré, Tom Clancy, Michael Crichton, Daniel Easterman, Ken Follett, John Katzenbach, i un llarg etc. Però t'he de confessar que cap ni una de les ficcions que hagi pogut llegir fins ara pot superar la realitat de tot el que va envoltar l'Operació Moisès (1). Una operació que va tenir lloc durant la Guerra Civil i la vaga de fam que assolaven Etiòpia en 1984, i va representar l'evacuació en secret, a través de Sudan fins a Israel, de desenes de milers de jueus etíops.

Fa poc que han penjat a Youtube un documental que Elzevir Films & OÏ OÏ OÏ Productions, van produir en 2001 per France 5. El va emetre el Canal 33 de TVC i és el vídeo amb el qual obro aquest article i presenta la part més humana d'aquells fets. Aquest documental va precedir d'uns anys un film d'una humanitat brutal de Radu Mihaileanu (2): Va, Vis et Deviens (3).

Si prefereixes veure la versió cinematogràfica d'aquells fets i tens accés a Netflix, et recomano veure aquest film: The Red Sea Diving Resort (4). Donat que el cinema comercial té els seus propis registres, aquest film no té la càrrega d'humanitat ni la fidelitat històrica del documental, però enganxa i es deixa veure.

Operation Brothers | Bande-annonce officielle VOSTFR | Netflix, Youtube, 16.07.2019

Però pot ser que millor comencis per llegir l'article que Raffi Berg va publicar el passat 6 d'agost a les pàgines de la BBC (5) sobre aquesta història increïble, on la realitat supera de llarg a qualsevol ficció.

I ja que hi som, afegir que espero que el documental, el film i la lectura de l'article ens permetin interpretar amb un altre registre el que està passant avui dia amb els refugiats. Pot ser que recollir i fer desembarcar els refugiats és la part fàcil del problema. Potser hauríem de considerar si, a part dels refugiats, els veritables herois no són aquells que fan el necessari per trobar-los casa, feina, educació i integrar-los a la societat que els ha acollit.


  1. Wikipedia: Operació Moisès [en] [fr] [es] [ca]
  2. Radu Mihaileanu, pots veure en aquest blog un article que li vaig dedicar el 08.02.2018
  3. Elzévir Films: Va, Vis et Deviens Radu Mihaileanu Bande Annonce, Youtube, 13.03.2019 || Va, Vis et Deviens (2005), Elzevir Films|| Va, vis et deviens de Radu Mihaileanu, Africa Vivre
  4. Wikipedia:  The Red Sea Diving Resort
  5. Raffi Berg: "Red Sea Diving Resort": la extraordinaria historia del resort turístico manejado por espías de Israel, BBC News, 06.08.2019

No comments: