Tuesday, August 13, 2019

lenny bruce

Lenny Bruce - El poder de la palabra, Youtube, 24.09.2012

Quan arriba l'estiu, m'agrada revisar les velles notes que he anat guardant. Història de desfer-me d'aquelles notes que un dia em van semblar interessants i ja no m'ho semblen. Però també de revisitar aquelles que segueixo trobant d'interès. I entre aquestes darreres, fa uns dies vaig trobar un article que vaig descobrir navegant a elasombrario.com (publico.es), un article d'Antonio Bazaga: ‘Lenny’, malos tiempos para el sentido del humor y la crítica (1).
Per afany de controlar a la massa, perquè sembla que cada vegada ens agrada més fer-nos els ofesos, per la moda del 'políticament correcte', per l'avanç de la ultradreta: Mals temps per a l'humor i la llibertat d'expressió. I un dia (nda.) perfecte per reprendre la pel·lícula 'Lenny' (1974), de Bob Fosse, amb un Dustin Hoffman gegant (2). Un retrat mordaç sobre la lluita que va portar fins a la mort el còmic Lenny Bruce (3) contra la censura i la hipocresia del conservadorisme de ment estreta.
No recordo ni quan vaig veure el film, ni a quin dels cinemes d'art i assaig que existien a Barcelona quan era jove. Però si recordo que era un film dur, on Dustin Hoffman interpretava de manera brutal la biografia de Lenny Bruce, considerat per molts com un dels més importants còmics americans, pel seu talent d'improvisació i per ser el creador de la 'Stand-Up Comedy'.

Durant el seu combat a l'Amèrica dels anys 50-60, Lenny emprava un to llibertari i satíric, utilitzant sovint la blasfèmia, el que li valdrà diverses condemnes. Entre aquestes, una per obscenitat a un judici que va durar 6 mesos el 1964, dos anys abans de la seva mort per sobredosis. Un judici on se'l va acusar de fer comentaris polítics i dir més de 100 paraulotes a una sala plena de policies camuflats. Gràcies al combat dirigit per la seva dona i la seva filla, Lenny va ser indultat de manera pòstuma pel governador de l'estat de Nova York, George Pataki, gairebé 40 anys després de la seva condemna (4).

Com és habitual entre la intel·lectualitat espanyola, no esperis trobar a la versió en espanyol de Wikipedia (3) que Bruce Lenny (Leonard Alfred Schneider) era d'origen hebreu, com gran part dels grans còmics transgressors de l'establishment als USA. I, ja que hi som, tampoc trobaràs res sobre l'origen hebreu de Dustin Hoffman a la versió en català de Wikipedia.

Mentre que Lenny Bruce va ser considerat gairebé com un pària durant bona part de la dècada dels seixanta, avui se'l considera com l'home que va canviar per complet el concepte de la 'Stand-Up Comedy', gràcies als monòlegs satírics que els USA han acabat exportant arreu del món.

Si encara no l'has vist, no tinc ni idea d'on pots veure el film: llegint l'article que li dediquen a la versió en català de Wikipedia, vaig aprendre que existeix una versió doblada al català que van passar a TV3 el 05.04.1991 (5).

Si estàs fent vacances, imagino que no et serà gens fàcil trobar el film. Així que, si m'ho permets, et proposaré de llegir a la platja aquest llibre: Como ser grosero e influir en los demás (6). Sense que serveixi de precedent, et proposo llegir abans la crítica del llibre que Víctor Núñez Jaime, probablement familiar de qui ja saps, va publicar a El País el juliol del 2015 (7).

Deixa'm afegir que, si t'has llegit abans la sèrie dels Tròpics de Henry Miller (8), potser trobis més aviat fluixa la grolleria del llenguatge. Sobre l'humor i el sarcasme, dir que, tot i que possiblement va traçar una línia, no és el de Groucho Marx (9). Però la càrrega política del llibre, en especial als capítols dedicats a les transcripcions dels judicis, és brutal. Pensa però que hauràs de llegir molt entre línies, car la persecució judicial a la que estava sotmès Lenny el portava sovint a aplicar-se l'auto-censura, el que fa que les darreres pàgines del llibre se m'hagin fet molt difícils de digerir.

Malpaso: Lenny Bruce - Cómo ser grosero e influir en los demás, Youtube, 02.07.2015


  1. Antonio Bazaga: ‘Lenny’, malos tiempos para el sentido del humor y la crítica, elasombrario.com, 05.10.2018
  2. Wikipedia: Lenny (pel·lícula)
  3. Wikipedia: Lenny Bruce [en][es]
  4. El humorista Lenny Bruce, indultado 40 años después de ser condenado por 'obscenidad', El Mundo, 23.12.2003
  5. Lenny, esadir.cat
  6. Bruce, Lenny. Como ser grosero e influir en los demás, (How to Talk Dirty and Influence People), Malpaso Ediciones, 2015
  7. Víctor Núñez Jaime: Lenny Bruce, la risa y la rabia, El País, 27.07.2015
  8. Wikipedia: Henry Miller 
  9. Wikipedia: Groucho Marx

No comments: