Monday, January 20, 2020

2020 sera l’année des énergies fossiles



Un article publicat a finals de desembre al diari suís Le Temps (1) ens presentava les previsions que l'U.S. Energy Information Administration (EIA) (2) havia publicat el passat mes de novembre al World Energy Outlook 2019 (WEO) (3):
(...) fins i tot en l'escenari més optimista, la producció i consum de combustibles fòssils seguirà creixent durant el 2020. No s’espera que la demanda global de petroli baixi fins al 2025 i no s’espera que arribi al seu pic d'inflexió durant dues dècades. Unes noves previsions de l'EIA publicades el mes de desembre anunciaven que la producció de carbó romandrà estable fins al 2024 fent que la caiguda del seu consum a Europa i als Estats Units sigui coberta per l'augment del consum a la Xina i a l’Índia. En aquests moments, el món consumeix un 65% més del carbó que consumia l'any 2000.
Probablement els participants de la UN Climate Change Conference del passat mes de desembre (4) coneixien aquestes dades. Probablement també, eren conscients de quelcom que a Europa no acabem d'assumir: Europa i els Estats Units ja no són el centre del món, i ja no tenen un pes decisiu per a determinar una política ambiental a escala internacional (5).

Podem seguir manifestant el nostre descontent a les ciutats d'occident, però és un fet que les faves també es couen a altres llocs (6). I no sempre on pensem.
Després d'haver disminuït durant anys, les importacions de carbó destinat a la producció d'electricitat, i mentre la construcció de plantes tèrmiques de carbó es reduïa al SE asiàtic, la producció d'electricitat amb carbó va augmentar un 18% al Japó, la Xina i a Corea del Sud  en 2018 (7).
Paradoxalment, una part important del consum d'aquestes centrals elèctriques està assegurat per les exportacions de carbó d'un dels països que està patint més cruelment els efectes del canvi climàtic: Austràlia. El passat 19.08.2019 l'Australia Institute publicava el resultat d'un estudi que mesurava les exportacions de combustibles fòssils segons el seu potencial d'emissions de CO2 i situava Austràlia com el tercer major exportador mundial, només per darrere de Rússia i l'Aràbia Saudita (8): 3/4 parts dels ingressos de l'exportació de carbó tèrmic d'Austràlia estarien relacionats amb tres països: Japó (45% de les vendes), Xina (16%) i Corea del Sud (15%) (cf. 7).
Estic segur que de tot això es discutirà amb molt d'interès aquesta setmana a Davos i que Greta Thunberg els hi dirà que (9) ...  i llavors ells ... en fi, ja ho saps.


  1. Richard Etienne: 2020 sera l’année des énergies fossiles, Le Temps, 29.12.2019
  2. U.S. Energy Information Administration (EIA): Home Page
  3. World Energy Outlook 2019 (WEO): EAI Reports
  4. UN Climate Change Conference - December 2019: COP 25
  5. Matías de Diego: Entrevista a Peter Frankopan, historiador. "Creemos que Occidente es el centro del mundo porque somos idiotas, las cosas importantes pasan ya en otra parte", eldiario.es, 20.12.2019
  6. Eugenio García Gascón: La rápida penetración de China en Oriente Próximo disgusta a Washington, Público, 28.12.2019
  7. Adam Morton: Australia’s hopes to expand coal exports in south-east Asia ‘delusional’, experts say, The Guardian, 22.10.2019
  8. Nick Kilvert: Australia is the world's third-largest exporter of CO2 in fossil fuels, report finds, ABC Australia, 19.08.2019
  9. Greta Thunberg et al.: At Davos we will tell world leaders to abandon the fossil fuel economy, The Guardian, 10.01.2020

No comments: