Wednesday, January 22, 2020

the brewery conspiracionists (2/3)

Soviet Friends, Youtube, 17.07.2015

A la primera entrega d'aquesta sèrie (1) et vaig presentar la braseria Landolt de Ginebra. Un lloc on es reuniren menxevics, bolxevics i, ja més tard els anti-salazistes portuguesos.

També vaig parlar d'un dolorós incident que va patir Lenin (2) quan es dirigia al Landolt per participar en el Congrés de la Lliga de socialdemòcrates russos a l'estranger (3), una de les nombroses faccions que constituïen el Partit Obrer Socialdemòcrata de Rússia (4). A marxists.org (5) pots veure que tenien una molt forta ressemblança en nombre de faccions i de delegats a aquelles que apareixien a un film mític de Monty Python: La Vida de Brian.

La vida de Brian - Frente Judaico Popular, Youtube, 24.02.2014

Lenin ja havia estat a Ginebra en 1895, quan tenia 25 anys, per conèixer el filòsof Georges Plekhanov (6). Va tornar cinc anys més tard, després d'exiliar-se de Rússia. Però aquest cop, només arribar, va marxar ràpidament a Munich on, entre 1900 i 1902, es va publicar Iskra (7), el diari oficial del partit, del que Lenin era un dels seus principals responsables. En 1902 els editors alemanys van deixar de publicar-lo per evitar problemes amb la policia política del Kaiser i la publicació i els seus redactors es van traslladar a Londres.

En 1903 Iskra es publicaria a Ginebra, on Lenin i la seva dona es van desplaçar de mala gana, sota les pressions del partit, que desitjava que el grup de redacció residís a la mateixa ciutat on s'editava la publicació. La prova que a la parella no li va agradar deixar la capital de l'imperi britànic per anar a Ginebra la tenim en el nombre de vegades que va canviar d'adreça durant els dos anys que van viure-hi (8), abans de tornar a marxar (9) (10):
La revolució de 1905 li va permetre tornar a Rússia a finals d'any. Per quarta vegada, va tornar a Ginebra a principis de 1908, quan va tornar a exiliar-se. I a finals del mateix any a París, on va conèixer una de les seves amants: Inès Armand (11), i on va viure fins a mitjans de 1912. Des de París va marxar a un poble prop de Cracòvia, fins a ser empresonat breument a Galítzia (12), al començament de la primera guerra mundial. Quan el van alliberar va anar a viure a Berna entre 1914 i 1915, i després a Zürich des d'on, com la majoria d'exiliats russos que vivien en Suïssa, va acceptar una proposició dels alemanys per tornar en ferrocarril a Rússia el 1917 (13).
Tot i que no va viure molt de temps a Zürich, estava encantat de viure a un apartament en ple centre de Zürich i a dos passos del llac. Va escriure una carta a la seva mare on li deia: "Ens agrada molt Zürich. El llac és magnífic". Nadejda Kroupskaïa, no compartia aquest entusiasme, com ho demostra a les seves memòries: "hi ha una olor horrorosa que ve del pati d’una fàbrica d’embotits. Només podem obrir les finestres a la nit".

Un comentari singular per algú que havia viscut anys abans amb Lenin a Munich. I com ell, una assídua client de la Hofbräuhaus am Platzl (14). Una braseria que havia lloat al seu diari descrivint-la com el lloc "on la bona cervesa elimina totes les diferències entre les classes socials" (15). Una braseria que presenta la singularitat de ser propietat de l'estat de Baviera (16) i tenir una capacitat de 1500 persones al hall principal i altres 1000 persones al subsòl, a més d'una Biergärten (17) que pot acollir 500 clients suplementaris (18). El fet que hi hagués tanta gent bevent gerres de cervesa va reclamar de la direcció de l'establiment una solució per l'evacuació de les aigües usades que van descriure en detall a The Beer Times: un article que hauria de ser de lectura obligada pels amants de la cervesa i que et recomano vivament de llegir (19).

Viator Travel: Munich - Hofbrauhaus, Youtube, 29.10.2014

La Hofbräuhaus am Platzl va ser el lloc escollit en 1919 per a la proclamació de la República Soviètica de Baviera (20). Un any més tard, els nazis (21) van proclamar el programa dels 25 punts pel qual es regiria el seu partit fins a la seva prohibició, després del Putsch organitzat per Hitler i la seva banda en 1923 (22) a una altra braseria de la vila: la Bürgerbräukeller (23). Una braseria que podia acollir gairebé 2000 persones i on Hitler va estar a punt de perdre la vida en 1939 a causa d'un atemptat amb bomba (24).

Francament, amb les quantitats de cervesa que podia arribar a beure el personal i l'enrenou que sempre hi ha a l'interior d'aquestes braseries, em demano si va haver-hi molts clients que s'assabentessin que, a pocs metres de la seva taula, s'estaven escrivint les pàgines més negres de la història del s XX.


  1. The brewery conspiracionists (1/3), publicat en aquest blog el passat 15.01.2020
  2. Wikipedia: Vladimir Lenin [en] [fr] [es] [ca] ||
    Rychkov B.N.: Lenin. Seven Years in Switzerland, 1980
    The film tells about the 7-year exile Lenin in Switzerland. The film used iconographic material, newsreels, captured by Lenin during his life. Types city of Zurich, Geneva, building the Grand Hotel, where negotiations Lenin with GV Plekhanov. Type town Diablerets. Landscapes of Switzerland. View Cafe Landolt, frequented by Lenin. Types of London. Types of streets in the city of Geneva, where he lived, Lenin, while in exile. Type city library, where Lenin worked. Types of streets in the city of Zurich, where he lived, Lenin.
  3. La Ligue de la social-démocratie révolutionnaire russe à l'étranger, Marxists Internet Archive
  4. Wikipedia: Russian Social Democratic Labour Party [en] [fr] [es] [ca]
  5. Délégués au II° congrès du Parti Ouvrier Social-Démocrate de Russie (1904), marxists.org
  6. Quand Lénine planifiait la révolution d’Octobre dans la Cité de Calvin, La Cité, 03.10.2017
  7. Wikipedia: Iskra [en] [fr] [es] [ca
  8. Ian Hamel: Il y a 100 ans, Lénine préparait la révolution bolchevique en Suisse, Le Point, 21.02.2017
  9. Wikipedia: Galicia (Eastern Europe) [en] [fr] [es] [ca]
  10. Dictionnaire Historique de la Suisse: Lénine, version du 20.11.2008
  11. Wikipedia: Inès Armand [en] [fr] [es] [ca] ||
    Lenin’s Mistress – Revolution Before Romance: Inessa Armand, Europe Between East And West, 15.11.2014||
    Es muy conocida su polémica epistolar con Lenin sobre aspectos de la liberación femenina. Lenin no estaba de acuerdo con un panfleto en que propugnaba el amor libre y que finalmente no fue publicado por entender que se trataba de un concepto burgués (es.wikipedia).
  12. Jeannie Wurz: Lenin’s view of the July 1912 Zurich strike, swissinfo.ch, 12.07.2012
  13. Wikipedia: Lenin y la revolución de 1917
  14. Wikipedia: Hofbräuhaus am Platzl [en] [fr] [es] [ca]
  15. Nansen & Piccard: Seven things which you did not know about the Hofbräuhaus, Simply Munich. Munich Travel
  16. Durant molt de temps, la posició de monopoli d'aquesta cerveseria va ser un important element pel finançament de l'estat. Hom diu que, durant el segle XVII, les vendes de cervesa i els impostos sobre aquesta van comportar entre el 30 i el 50 per cent dels ingressos de l'estat de Baviera. Més recentment, entre el 2017 i el 2018, els seus beneficis van aportar al voltant de dos milions i mig d'euros a l'Estat Lliure de Baviera. (Nansen & Piccard, see above)
  17. Wikipedia: Biergärten [en] [fr] [es] [ca]
  18. La cervecería más antigua de la ciudad de Munich, Clarin, 12.08.2017
  19. La historia de la cervecería Hofbräuhaus, The Beer Times, 17.04.2017
  20. Wikipedia: Bavarian Soviet Republic [en] [fr] [es] [ca]
  21. Wikipedia: National Socialist German Workers' Party [en] [fr] [es] [ca
  22. Wikipedia: Beer Hall Putsch [en] [fr] [es] [ca] || Josep Playà Maset: Adolf Hitler, en la cervecería, La Vanguardia, 21.10.2019
  23. Wikipedia: Bürgerbräukeller [en] [fr] [es] [ca]
  24. Wikipedia: Georg Elser [en] [fr] [es] [ca]

No comments: