Tuesday, January 28, 2020

four amazing photographers (2/4)

El Periódico - Las Fotos Perdidas - Milagros Caturla, Youtube, 29.05.2017

Milagros Caturla (1) va nàixer el 1920, sis anys més tard que Vivian Maier (2), però va morir un any abans, el 2008. Compartia amb la francoamericana una passió brutal per la fotografia que la va portar a comprar-se amb el seu salari una Leica M2 -en aquell moment, la càmera més barata de la marca-, i muntar el seu propi laboratori de revelat a casa seva, al carrer València de Barcelona.

Anys més tard, i per circumstàncies familiars, Milagros Caturla va haver de deixar aquell pis i es va traslladar a un pis al carrer dels Capellans, on no tenia lloc per instal·lar el seu laboratori fotogràfic.

No recordo on ni quan, però em sembla haver llegit que tot el material de Milagros s'havia quedat emmagatzemat a una habitació del seu pis al carrer València quan va haver de mudar-se al al carrer dels Capellans. I què, per qualsevol que sigui el motiu, aquella habitació es va haver de buidar i el seu contingut va acabar als Encants Vells.

Un americà que es trobava de vacances a Europa, va assumir el rol que John Maloof (cf. 2) havia tingut en la descoberta de l'obra de Vivian Maier. El seu nom és Tom Sponheim i, un matí de desembre del 2001, va comprar als Encants Vells de Barcelona uns sobres plens de negatius. Quan va tornar a Seattle, va quedar impressionat al descobrir el contingut de aquells sobres pels quals havia pagat 3,50 euros. "De retorn a casa, vaig revelar a l'atzar un negatiu i va aparèixer una nena vestida amb l'uniforme d'una escola. Semblava escoltar dues velles que estaven parlant assegudes a un banc. Em va sorprendre com era de meravellosa aquesta fotografia" (3). A partir d'aquí, Tom va crear una pàgina a Facebook (4) on va penjar aquesta i altres imatges que havia anat revelant i va demanar si algú coneixia qui el seu autor (5).


Begoña Fernández fotògrafa amateur i, com Sponheim, aficionada a comprar negatius als mercats de segona mà, també n'havia comprat uns als Encants Vells i, com Tom, tampoc sabia qui era el seu autor: "Vaig escriure a Tom, que viu a Seattle, i li vaig dir que jo també estava buscant dades sobre les meves fotos i li vaig preguntar que, si ho volia, podria ajudar-lo des d'aquí. I així vaig començar".

Begoña havia començat per investigar unes imatges de 1937 quan va afegir a la seva investigació les fotos de Tom. Després d'una intensa recerca, va trobar la pista definitiva: moltes de les imatges havien estat realitzades a una escola on apareixien exclusivament nenes. Seria molt estrany que un home hagués traspassat la frontera de separació de sexes que existia en aquella època.

Finalment va trobar el nom del seu autor. Tom i Begoña havien comprat als Encants Vells els negatius anys abans que Milagros morís a Sant Cugat.

Havent treballat de jove com transportista per un drapaire de La Sagrera amb qui havíem buidat uns quants pisos i, després de la tria, venut el seu contingut a diferents venedors dels Encants Vells de les Glories, puc fer-me una idea aproximada de l'itinerari que va seguir el contingut d'aquella habitació fins que va acabar a les mans de Tom, de Begoña i, probablement, també d'altres compradors.


  1. Milagros Caturla: Wikipedia [en] [fr] [es] [ca] || Marta Fabián: Milagros Caturla, la ‘Vivian Maier barcelonesa’, gràffica, 24.05.2017 || Sadie Whitelocks: Negatives purchased for $3.50 at a flea market turned out to be fascinating time-capsule images of 1960s Barcelona by a master photographer, Daily Mail, 19.04.2017 || Alex Q. Arbuckle: c. 1960s. The lost photos of Barcelona, Mashable, 15.04.2017 || Victoria Gallardo: Milagros Caturla, la fotógrafa más buscada de Barcelona, El Mundo, 07.04.2017 || Dominyka Jurkštaitė: Man Buys Envelope For $3.50 In Flea Market, Discovers Lost Photos Of Barcelona By Unknown Master Photographer Inside, boredpanda.com, April 2017
  2. Veure Four amazing photographers (1/4), publicat en aquest blog el passat 26.01.2020
  3. Carles Cols: Las fotos perdidas de Barcelona ya tienen autora: Milagros Caturla, El Periódico, 27.03.2017
  4. Las Fotos Perdidas de Barcelona, Facebook.
  5. Milagros Caturla, the Spain’s response to american Vivian Maier, Exibart Street, January 2019

No comments: