Monday, March 29, 2021

fly the alps (1/3)

swissinfo.ch - Jetman flies over the Swiss Alps, YouTube, 02.12.2011

Avui m'agradaria compartir amb un tu un vídeo de fa gairebé 10 anys d'Yves Rossy (1). Rossy, és un experimentat pilot suís que va pilotar avions Boeing 747 per l'antiga companyia Swissair, i posteriorment els Airbus A320 de la companyia Swiss. Com la majoria de pilots suïssos, va fer el seu servei militar a la Schweizer Luftwaffe, pilotant avions de combat.

Uns mesos més jove que jo, Rossy és conegut arreu del món per haver desenvolupat un sistema basat en una ala delta semirígida fabricada amb fibra de carboni i kevlar, propulsada per quatre reactors alimentats pel querosè emmagatzemat sota l'ala.

Des del 2007, un dels seus llocs d'entrenament és l'aeròdrom privat Skydive Empuriabrava (2). Com veurem més endavant, Yves Rossy no és l'únic que utilitza aquestes instal·lacions pels seus entrenaments.

Un altre dels seus vídeos més espectaculars va ser rodat a l'any passat a Dubai. Rossy ja no és l'únic que pilota el seu enginy. Els enginyers que treballen en el seu desenvolupament i els nous pilots estan arribant a resultats impressionants.

Aconsellat veure els vídeos en alta definició al teu ordinador!
  1. Punxa la icona Youtube per obrir aquesta pàgina
  2. Ara punxa l'engranatge i selecciona la qualitat (1080p està força bé)
  3. Punxa el quadrat que tens més a la dreta per veure el vídeo en full screen,

XDubai - Jetman Dubai Takeoff - 4K, YouTube, 17.02.2020

Olivier Grivat (trad. Rodrigo Carrizo Couto): Yves Rossy, el hombre pájaro, swissinfo.ch, 22.07.2009
Acabo de volver de España, adonde fui para realizar pruebas de caída libre en Empuriabrava, cerca de Figueras. Una de sus ventajas es que hay suficiente espacio alrededor del aeródromo para, en caso de necesidad, soltar los equipos sin riesgo para una carretera o una casa.

  1. Wikipedia: Yves Rossy [en] [fr] [es] [ca]
  2. Skydive Empuriabrava: Home page || Wikipedia [en] [fr] [es] [ca]

No comments: