Wednesday, March 31, 2021

fly the alps (2/3)

Red Bull - Wingsuit Flying in Switzerland’s Vaud Alps with the Red Bull Air Force, YouTube, 17.12.2019

Potser ja coneixes el canal dedicat als esports extrems que Red Bull té a Youtube (1). Entre els seus vídeos potser els més espectaculars estan dedicats als vol en Wingsuit (2). I entre els actors dels seus vídeos, l'equip conegut a la casa amb el nom de Red Bull Air Force (3).

Al vídeo que avui comparteixo amb tu, l'equip va començar el seu viatge a la ciutat suïssa de Bex, a l'estat de Vaud. Aquest municipi, a més d'acollir una antiga mina de sal (4), també disposa d'un aeròdrom (5) dedicat a diverses activitats esportives, entre les quals, potser les més conegudes siguin els festivals aeris que reuneixen milers d'apassionats cada any.

Si en algun moment la cronologia les vistes de les seqüències del vídeo se't fan un xic estranyes, recorda que aquest es va rodar amb el suport de Villars-Gryon-Les Diablerets-Bex-Glacier 3000 (6) i que és probable que el responsable de comunicació de l'estació fes alguns suggeriments a l'equip de rodatge sobre algunes vistes que s'havien de filmar sí o sí.

Imagino que un dels objectius comercials de l'estació d'esquí era mostrar que, per practicar el Wingsuit, no cal deixar-se la cansalada en l'ascensió a la glacera de Les Diablerets, ni barrejar-se amb la plebs als telecabines i que, si t'ho arregles amb els propietaris, pots aterrar a un terreny de golf. També que, si tens prou diners, pots fer-ho amb els helicòpters (els pilots d'Air Glaciers increïbles, com sempre) o les avionetes amb base a l'aeròdrom. Deixant això de banda, prefereixo quedar-me amb la tècnica i l'elegància del vol de l'equip, la qualitat de les imatges i els paisatges increïbles de les muntanyes de l'estat de Vaud.


Que els vídeos de Wingsuit siguin espectaculars no treu que sigui una de les pràctiques esportives més arriscades que existeixen. Tampoc treu que seria interessant fer un estudi sociològic per saber perquè, gent que no estaria disposada a fer córrer cap mena de risc als seus fills, consenteix en iniciar-los en quelcom que els pot conduir a la pràctica d'aquest esport extrem als diversos centres indoor que hi ha al país. Centres com el RealFly de Sion, a l'estat de Valais (7).

This is RealFly, Youtube, 04.07.2014


Mentrestant, al voltant de 20 joves moren cada any practicant aquest esport arreu del món. A la premsa podem trobar els noms d'aquells que són més coneguts, com ara Alexander Polli (8), un expert que solia filmar les seves gestes amb un GoPro per pujar-les a YouTube (9) i que es va fer famós al nostre país quan va travessar la Roca foradada a Montserrat. Polli va morir amb 31 anys, el 22.08.2016 quan es va estavellar contra un arbre al massís de Brévent, damunt de Chamonix.

EpicTV - Unbelievable Wingsuit Cave Flight! Batman Cave, Alexander Polli, YouTube, 16.04.2013

  1. Red Bull: Youtube
  2. Wikipedia: Wingsuit [en] [fr] [es] [ca]
  3. Red Bull Air Force: Home page
  4. Wikipedia: Saline de Bex
  5. AeroBex Aérodrome Bex Chablais: Home page
  6. Villars-Gryon-Les Diablerets-Bex-Glacier 3000: Home page
  7. RealFly: Home page
  8. Marie-Claude Martin: La mort en direct d’un homme-oiseau sur Facebook Live, Le Temps, 29.08.2016 || Fallece Alexander Polli, el saltador que se coló por una roca en un vuelo increíble sobre Montserrat, La Vanguardia, 23.08.2016 || Wingfly, un deporte extremo que causa una veintena de muertes al año, El Periódico, 23.08.2013
  9. Alexander Polli: YouTube

No comments: