Sunday, March 14, 2021

matterhorn (4478 m)

Gornergrat (3089 m)/Matterhorn (4478 m) - by Luisa Cazalla 10.04.2015


L'any passat, Francis Huguet publicava a Physio-Géo un article (1) dedicat a la geomorfologia del Matterhorn (2). A la seva introducció deia:
El Cerví, la piràmide gairebé perfecta del qual va ser popularitzada per una famosa marca suïssa de xocolata (3), és al mateix temps un cim mític dels Alps suïssos, que ocupa un lloc destacat en la història de l'alpinisme (...) i un relleu emblemàtic d’excepcional valor científic i patrimonial.

N’hi ha prou amb romandre uns dies a Zermatt per adonar-se que el mite del Cerví segueix viu a Suïssa i que la seva contribució al turisme suís segueix sent molt important. Fins i tot sense ser alpinista, un turista que ve a allotjar-se uns dies a Zermatt se sent constantment atret per la silueta gairebé inquietant del Cerví.
Si sou uns apassionats de la geomorfologia o teniu un cert interès per les ciències de la terra, us passo un paràgraf d'introducció a la part que em sembla més interessant de l'article:
El Cerví té un interès científic múltiple: a més de la seva importància en l'arquitectura de la cadena alpina, l'origen africà de les seves roques i la seva incorporació (...) als Alps, conservarem la seva forma de piràmide gairebé perfecta, interpretada clàssicament com a resultat de la intersecció de vasts circs glacials (...).

Finalment, retindrem també un tema molt contemporani, el desglaç del permafrost d’alta muntanya, vinculat a l’escalfament global actual, que seguirà provocant esllavissades durant els anys vinents, tot com les que va provocar durant els estius de 2003, 2015 i 2018. Aquest permafrost d'alta muntanya és, però, molt diferent de la seva contrapart en latituds més elevades (4), fins al punt que l'ús del mateix terme és problemàtic i serà objecte d'una discussió detallada al llarg de l'article.
A Zermatt (veure Zermat Webcams) pots trobar algunes de les glaceres del nostre país (5): Matterhorngletscher, Zmuttgletscher, Furgggletscher, Theodulgletscher, Breithorngletscher, Schwärzegletscher o la Grenzgletscher (6).

També pots trobar la glacera Gornergletscher (7), situada al massís del Monte Rosa (4634 m), el tercer cim més alt dels Alps (8). Amb 12,9 km, el Gornergletscher és la tercera glacera més llarga de Suïssa. Aquesta glacera s'estén al peu d'alguns dels cims de més de 4000 m de la vall de Zermatt: Pointe Dufour (punt culminant del Monte Rosa, 4634 m), Nordend (4608 m), Liskamm (4527 m), Castor (4223 m), Pollux (4092 m) i Breithorn (4164 m): aquests cims són alguns dels 38 cims de més de 4000 m que pots trobar a Zermatt (9).

Al peu del massís del Monte Rosa pots trobar un dels més moderns refugis del món: el Monte Rosa Hütte (2883 m) (10), del CAS / SAC (11), amb una magnífica vista dels cims de Castor, Pollux, Breithorn i el Cerví.

De totes maneres, la vista panoràmica des de Gornergrat (11) és impressionant: mostra el punt d’unió entre les glaceres Gornergletscher i la Grenzgletscher, que es reuneixen per formar la segona superfície glacial més gran dels Alps. A menys que prefereixis fer-ho a peu, la manera més fàcil d'arribar-hi és amb el cremallera de la Gornergrat Bahn (12) que et porta des de Zermatt fins a l'estació de Gornergrat, situada a 3089 m.
Gornergrat (3089 m)/Monte Rosa (4634 m) - by David Guasch 20.05.2007

Si no ho has fet encara, et proposo punxar aquest enllaç per accedir a algunes de les imatges que Lluïsa i jo hem fet des d'aquest increïble mirador. Espero que les gaudeixis tant com nosaltres vam gaudir de fer-les.


  1. Francis Huguet: Le Cervin, sommet mythique et géomorphosite emblématique des Alpes suisses, Physio-Géeo, Volume 15 | 2020, p. 29-40, published in Open Edition Journals.
  2. Wikipedia: Matterhorn [en] [fr] [es] [ca]
  3. Toblerone: Home page. Histoire
  4. Veure 200 milions de m3 de roca amenacen l'Aletsch, publicat en aquest blog el 04.10.2016
  5. Wikipedia: List of glaciers in Switzerland
  6. Zermatt and District Map, in Barbara Radcliffe Rogers: 11 Top Tourist Attractions in Zermatt and Easy Day Trips, Planetware, 23.12.2019
  7. Le glacier du Gorner, Gornergrat Bahn || Wikipedia [en] [fr] [es] [ca]
  8. Wikipedia: Sommets des Alpes de plus de 4 000 mètres
  9. Au cœur de 38 sommets de quatre mille mètres, Zermatt Tourismus
  10. Monte Rosa Hütte: Home page || Wikipedia [en] [fr] [es] [ca] || Wikiarquitectura: Refugio Alpina Monte Rosa
  11. CAS / SAC: Abreviació de  Club Alpin Suisse / Schweizer Alpen-Club 
  12. Gornergrat, Zermatt Turismus
  13. Gornergrat Bahn, Zermatt Tourismus

No comments: