Sunday, May 8, 2022

california - 100% of clean energy ?

BrightSource: Ivanpah Solar Electric Generating System, YouTube, 20.05.2014


Dissabte 30 d'abril, a les 14:05, les instal·lacions d'energies renovables de l'estat de Califòrnia van produir 17.636 MW a un moment en què la demanda d'electricitat era de 17.548 MW: és a dir, la capacitat de producció d'aquestes instal·lacions va superar per primer cop a la demanda. Si a les 14:40 l'energia produïda per les instal·lacions renovables superava en 623 MW a la demanda, la situació va canviar a les 17:05, quan la demanda va superar a la producció d'aquelles instal·lacions (1).
"No va ser tot el dia, no va ser tot el cap de setmana i tenim un llarg camí per recórrer abans de deixar de cremar combustibles fòssils, però definitivament podem arribar-hi", va dir Laura Deehan, directora estatal de Environment California, una Grup de defensa de les energies renovables sense ànim de lucre.
Dos terços de la demanda van ser coberts per l'energia solar, la resta va ser cobert amb energia produïda per les plantes eòliques, geotèrmiques i altres renovables (2).

El 3 d'abril, a les 15:39, l'energia renovable ja havia cobert el 97% de la demanda, superant un record anterior del 96,4% (3). Un any abans, Los Angeles Times publicava aquest gràfic de la producció d'energia elèctrica durant 24h a l'estat de Califòrnia entre la mitja nit del 24 d'abril al del 25 d'abril.

California just hit 95% renewable energy. Will other states come along for the ride?, Los Angeles Times, 29.04.2021

Es tracta d'unes fites molt importants, tenint en compte que Califòrnia ha de produir el 100% de l'electricitat a partir de fonts lliures de carboni l'any 2045 si vol assolir un objectiu signat per una llei del 2018. També ho és per l'organització Environment California que, entre altres accions, ha promogut la instal·lació de panells solars a un milió de teulades de tot l'estat: una variant de producció d'energia solar molt més respectuosa amb el medi ambient que les granges solars que s'estenen en grans extensions de terreny al desert de Mojave i altres paisatges ecològicament fràgils.

Tot i la importància d'aquesta fita, els californians segueixen depenent molt del gas natural, que va cobrir el 37% de la demanda durant el 2020. Altrament, l'energia solar va cobrir el 13% i l'eòlica l'11% de la demanda d'electricitat de l'estat.

L'estat de Califòrnia segueix endavant amb la transició energètica. Durant els darrers 10 anys ha triplicat l'ús de fonts d'energia renovables, sobretot amb nous projectes eòlics i solars. Altres fonts d'energia renovables inclouen la geotèrmica, la biomassa i el biogàs.

En contrast amb els discursos que sentim a Europa, val la pena recordar que l'operador de la xarxa elèctrica californiana no inclou l'energia nuclear al pack de les energies renovables. Tampoc la producció de les instal·lacions hidroelèctriques car, tot i que tampoc no generen gasos d'efecte hivernacle, poden provocar altres problemes ambientals com la destrucció dels hàbitats.

Mentrestant, l'administració Biden ha posat en marxa unes regulacions que han tingut com a resultat la investigació de les taxes a la importació de les plaques solars: principalment les que arriben des de la Xina, el segon round que s'anuncia després quan acabi el primer a Ucraïna. Aquesta acció, dirigida des del Departament de Comerç, està retardant molts projectes de producció d'energia solar a Califòrnia que tenen per objectiu injectar milers de nous MW a la xarxa elèctrica.

Just en el moment en què se'ns acaba el temps per tirar endavant la transició energètica, a algú se li va ocórrer la idea que era el bon moment perquè Ucraïna entrés a l'OTAN, i així derivar els capitals necessaris per la transició en comprar armament i importar hidrocarburs nordamericans. I si t'he de ser sincer, tinc com el sentiment que, quan acabi la guerra a Ucraïna, l'objectiu de l' anglosfera serà alliberar Taiwan de la pressió militar de la Xina,  líder mundial en la producció de panells solars i principal client de les exportacions europees.

Podria afegir que és força remarcable que, justament en el moment en què Califòrnia ha arribat a la fita de produir més del 100% de la demanda en energia elèctrica gràcies a les energies renovables, Europa li passi comanda als USA d'hidrocarburs produïts gràcies al fracking. Però com ja saps, no m'agrada ficar-me en política, i prefereixo deixar aquest tipus de reflexions als experts de les tertúlies televisives.


  1. Julie Johnson: California wants 100% renewable power. It just hit that milestone — briefly, San Francisco Chronicle, 02.02.2022
  2. Janet Wilson: California just shy of 100% powered by renewables for first time, Desert Sun, 01.05.2022
  3. Mark Chediak: California Ran on Nearly 100% Clean Energy This Month, Bloomberg, 14.04.2022
  4. Sammy Roth: California just hit 95% renewable energy. Will other states come along for the ride?, Los Angeles Times, 29.04.2021

No comments: