Monday, May 9, 2022

so, our present is to come back to the 80s ?

Nena: 99 Luftballons [1983], YouTube


Ahir era 8 de maig, un dia en què es commemora als països occidentals la victòria dels aliats sobre l'Alemanya nazi i el final de la Segona Guerra Mundial a Europa. Donat que els nazis van capitular un dia més tard amb l'URSS, a Rússia ho commemoren avui.

Ahir, mentre em mirava les notícies, vaig recordar aquelles que veia quan era jove: el desplegament dels míssils SS-20 (1) per l'antiga Unió Soviètica i la resposta americana amb el desplegament dels Pershing (2). Ja amb Ronald Reagan, The Zero option (3), el desplegament dels míssils Pershing II (4) i els Cruise, completada amb la delirant Iniciativa de Defensa Estratègica (5): també coneguda com el programa Star Wars. També vaig recordar als imbècils dels tertulians d'aquella època, que ens recomanaven ficar-nos un llençol blanc i prendre pastilles de iode per protegir-nos de les radiacions en cas de guerra nuclear a Europa.

En aquells moments, estava força clar que Europa es podia convertir en el terreny de batalla per l'hegemonia de russos i americans, i que cap d'aquests no dubtarien en utilitzar els seus míssils de curt i mig abast al continent. En resposta a aquella situació, un potent moviment pacifista es va posar en marxa arreu del continent. I com a resultat de les seves accions, es van signar a Ginebra diversos acords que van eliminar l'amenaça d'una guerra nuclear a Europa. Més tard, va arribar la dissolució de la Unió Soviètica i del Pacte de Varsòvia. L'OTAN, com tots sabem, mai no es va dissoldre. Anys més tard s'estendria progressivament en direcció a Rússia.

I per associació d'idees, recordant aquella amenaça de guerra nuclear a Europa que la majoria temíem i a la que la majoria ens oposàvem, vaig recordar un tema que es va fer molt famós en aquells temps: Nena - 99 Luftballons [1983]. Un tema que reflecteix el clima de terror d'aquest període de la Guerra Freda, i subratllava el caràcter psicopàtic dels dirigents i dels militars que havien desplegat aquella impressionant quantitat d'armament nuclear arreu d'Europa.

La història d'aquest tema i les al·lusions que amaga la seva lletra estan força ben explicades a Wikipedia (6). Resumint a cop de destral, tot va començar quan Carlo Karges, guitarrista de la banda, va assistir a un concert dels Rolling Stones a Berlín. A un moment del concert es van deixar anar uns globus que, en allunyar-se cap a l'horitzó, van agrupar-se fins a prendre la forma que a Carlo li va semblar una nau espacial. En aquest moment, Carlo es va demanar què passaria si els globus travessessin el mur de Berlín i arribessin a l'antiga RDA i va decidir crear el tema: Nena - 99 Luftballons [1983].

La lletra de la cançó explica la història de 99 globus que els radars identifiquen amb un OVNI. Un general envia un esquadró d'avions per investigar i, en no trobar cap OVNI, els pilots fan una demostració de la potència de foc dels seus aparells per acabar amb els globus. Els països veïns interpreten aquesta demostració de força com una agressió, i els seus ministres de defensa acaben ordenant que els seus avions interceptin els intrusos.

L'inofensiu vol dels globus va acabar per desencadenar una guerra nuclear. Al final, no hi va haver vencedors, ni ministres, ni generals, ni pilots que poguessin explicar què va passar. La cançó acaba amb Gabriele Susanne Kerner (Nena) caminant per un món en ruïnes, i trobant un d'aquells globus inofensius que solament l'estupidesa humana va reeixir a traduir en tota aquella destrucció.

El mateix any que Nena va publicar el seu tema, la sang freda i el coratge d'un home: Stanislav Petrov (7), va evitar el que podria haver estat la III Guerra Mundial. Pots trobar la seva història a Wikipedia i a un munt d'articles que pots trobar també a la xarxa. O també pots descobrir-la en aquest vídeo (Note: you can find the english version here).

Crónicas de la Historia: Stanislav Petrov el hombre que salvó al mundo (1983), YouTube


  1. Wikipedia: RSD-10 Pionnier [en] [fr] [es] [ca]
  2. Wikipedia: MGM-31 Pershing [en] [fr] [es] [ca]
  3. President Ronald Reagan: Arms Reduction and Nuclear Weapons, Address to the National Press Club, Washington, D.C., Nov. 18, 1981 (FULL TEXT VERSION)
  4. Wikipedia: Pershing II [en] [fr] [es] [ca]
  5. Wikipedia: Strategic Defense Initiative [en] [fr] [es] [ca]
  6. Wikipedia: 99 Luftballons [en] [fr] [es] [ca]
  7. Wikipedia: Stanislav Petrov [en] [fr] [es] [ca]

No comments: