Sunday, May 22, 2022

the musk band


El passat 19 de maig, Chris Taylor publicava a Mashable un article (1) on descrivia dos dels homes més rics del planeta: Elon Musk i Jeff Bezos i als missatges que ambdós publiquen a Twitter com l'obra de dos sicofants (2), una paraula d'origen grec que molts hem descobert per primera vegada.
Pels atenencs, era una mena de barreja de delator, d'informador, que està assabentat de tot, acusador, mentider, falsari i encara més coses. Si l'acusador guanyava, rebia més o menys la meitat del valor del càstig del condemnat.
En anglès modern però, un sycophant és un adulador poc sincer, i aquest mot s'utilitza per referir-se a algú que practica l'adulació per obtenir quelcom en retorn.

L'article de Chris Taylor, de lectura molt recomanada, ens presenta Elon Musk i Jeff Bezos com una mena de guinyols dedicats a l'adulació pública i publicada de les idees de l'extrema dreta americana, tot seguint un principi que Donald Trump va enunciar l'any 2005: Quan ets una Star, et deixen fer tot el que vulguis (3). Un Donald Trump que l'article també ens presenta com un guinyol al servei d'aquestes idees.

Potser un dia li dedicaré un article a Jeff Bezos, però avui m'agradaria seguir el fil conductor de l'article de Chris Taylor per parlar d'Elon Musk qui, probablement, seguint el consell de Donald Trump, va publicar un tweet el 16.06.2018 que segurament va ser molt apreciat entre la vella militància del PSOE.
Podria ser que l'article de Chris Taylor no sigui més que una reacció epidèrmica a un tweet publicat el 18.05.2022 per Elon Musk. Algú podria fins i tot pensar que Musk es va inspirar en el tweet publicat per Toni Cantó el 14.05.2022. Tot i que el més probable és que ambdós tweets sortissin de la mateixa factoria d'idees que l'extrema dreta distribueix entre els seus seguidors arreu del món.
D'aquest tweet recordo que em va cridar molt l'atenció la pregunta que va fer-li l'Astronauta emprenyat (The Angry Astronaut@Astro_Angry): Just per curiositat... quina és la teva motivació per ficar-te en política? Esteu intentant portar la humanitat a Mart i alertar al públic del perill de la intel·ligència artificial. Per què sabotejar aquests valuosos objectius entrant en la polèmica política? Val la pena? La resposta que va rebre de Musk era impagable: A menys que s'aturi, el virus de la ment desperta destruirà la civilització i la humanitat mai arribarà a Mart. Tan impagable com la rèplica que li va donar Gegants adormits (Sleeping Giants@slpng_giants): Has començat a invertir en cocaïna?
No puc descartar que la pregunta de Gegants adormits (Sleeping Giants@slpng_giants) no manifestés sinó una sincera preocupació per l'estat mental d'Elon Musk. Probablement, havia llegit els tweets que el primer fabricant de cotxes elèctrics del planeta havia publicat el 05.03.2022.
Si al primer tweet Musk deia que: Odio dir-ho, però hem d'augmentar la producció de petroli i gas immediatament. Temps extraordinaris exigeixen mesures extraordinàries. Vuit minuts més tard ho "arreglava" dient que: Òbviament, això afectaria negativament a Tesla, però les solucions energètiques sostenibles simplement no poden reaccionar de manera instantània per compensar les exportacions de petroli i gas russos.

Musk sabia de què parlava. Com hem vist abans, el passat 18.05.2022, havia un publicat un tweet on afirmava que: Els atacs polítics contra mi augmentaran dràsticament en els mesos vinents. Una estratègia com qualsevol altra per dir que, qualsevol cosa dolenta que pogués arribar-li durant la resta de l'any -com l'ensorrament del valor de les accions de Tesla o el de la seva presa de control de Twitter- s'explicaria per alguna mena de conspiració contra la seva persona.

El cas és que, com ens ho explica Chris Taylor al seu article, el curs de les accions de Tesla ha caigut un 30% des del mes de gener. El dimecres 18 de maig, el valor de les accions va perdre de 12 miliards de USD. Divendres passat, el valor de l'acció seguia caient (4).
Aquells que, com jo, no saben gairebé res d'economia, podrien recordar que, entre el moment en què Musk va anunciar la compra de Twitter i el que la va aturar amb l'excusa que havia descobert quelcom que tothom sabia, el valor de les accions va caure en picat. També podrien recordar que, després de la caiguda del valor de les accions de Tesla, en part degut a la manca de confiança que provoca en els accionistes les posicions de Musk, un dels principals accionistes de la companyia va demanar-li l'anunci d'una recompra d'accions de 15 miliards de USD, a mesura que el preu de les accions de la companyia seguís caient (cf. 4).

Hi ha fins i tot qui podria pensar que, ara que la dreta americana està prou satisfeta amb els canals de comunicació de Telegram i, més recentment de Truth Social, l'únic interès que pot tenir la compra de Twitter és tancar aquest canal de comunicació als seus oponents i que, com menys costi la seva adquisició, millor. Fins i tot hi ha qui pensa que el fet que caiguin les accions de Tesla a un moment en què tothom sap que el futur dels automòbils serà elèctric, amaga quelcom que no fa massa bona olor.

Però Chris Taylor té les seves pròpies idees i acaba el seu article dient que: Hom esperaria pel bé del planeta i de l'economia, que la deriva de Musk i Bezos cap a la dreta no siguin res d'altre que una cobertura, un intent d'avançar-se al que podria ser un bon any electoral pels republicans al Congrés. Potser creuen que adoptant aquestes postures i fent que agradin als republicans, podran influenciar i moderar un partit que sembla decidit a revertir els drets civils i fer oscil·lar al seu favor la balança de la democràcia. Probablement, creuen que estan pagant el deute que tenen amb la gent que els van convertir en els individus més rics del món.

Jo afegiria que, després de llegir l'article de Chris Taylor, potser valdria la pena tornar a llegir l'article que Judit Castaño va publicar el passat 24.02.2022 a La Vanguardia: 'PayPal Mafia': la historia de un grupo de colegas que ha acabado dominando el sector tecnológico (5).
Elon Musk dio sus primeros pasos en el mundo empresarial de la mano de otros jóvenes emprendedores que hoy son casi tan ricos y poderosos como él (...) Un grupo integrado por hombres que hoy en día forman parte de la elite de los negocios tecnológicos. Una controvertida "secta tecnológica" que está mucho más presente en nuestra vida de lo que imaginamos. 

Sin embargo, quién realmente mueve los hilos es Pether Thiel (...) quien aterrizó en el sector de la tecnología de la mano de Max Levchin y Elon Musk, y juntos, fundaron PayPal. La venta de la compañía a eBay, convirtió a Thiel en multimillonario, lo que le permitió invertir en otros gigantes tecnológicos como Facebook (de hecho, fue el primer gran accionista de la red social) (...) Amigo personal de Donald Trump (
fue un donante importante en su campaña presidencial), Pether Thiel es conocido por sus posiciones neoliberales en varios aspectos, que van desde la fiscalidad hasta el poco respeto por los derechos laborales o la privacidad de los ciudadanos (...)
Podria ser que Elon Musk no hagi sigut mai socialista, que no s'hagi fet de dretes recentment i que el seu cervell no estigui perjudicat per la cocaïna?


  1. Chris Taylor: Congratulations, Elon Musk and Jeff Bezos. You played yourselves. Mashable, 19.05.2022
  2. Wikipedia Sycophants [en] [fr] [es] [ca]
  3. Dara Lind and Dylan Matthews: Vox Sentences: “When you’re a star, they let you do it. You can do anything.” —Donald Trump, Vox, 07.10.2016
  4. Sam Shead: Tesla whale calls for $15 billion stock buyback after share price craters, CNBC, 19.05.2022
  5. Judit Castaño: 'PayPal Mafia': la historia de un grupo de colegas que ha acabado dominando el sector tecnológico, La Vanguardia, 24.02.2022

No comments: